Det är många som undrar vad den rosa fyrkanten med kladd är som man får med sin Diamond Painting. Det är ett slags vax som man använder för att ha i pennan så att man kan plocka upp diamanterna. Det finns även i blått, och är precis samma sak men i en annan färg.

diamant penna
Vaxet i pennan håller kvar diamanten.

Detta vax räcker väldigt länge enligt min mening. Jag har använt samma lilla fyrkant till ungefär 10 tavlor i varierande storlekar, de flesta i full drill. Man behöver nämligen inte så mycket i pennspetsen för att det skall fungera. Jag har även slagit ihop några fyrkanter med det rosa vaxet och lagt i en liten burk för att ha bättre ordning på det.

Alternativ till det rosa vaxet

Jag har läst många som tycker att det rosa vaxet är jobbigt att hålla på med, då de måste fylla på pennan så ofta. Jag håller till viss del med, det är jobbigt att man måste ha i nytt i pennan lite då och då för att diamanterna inte fastnar. Men så farligt har jag inte upplevt det att jag inte kan stå ut med det. Jag har å andra sidan inte gjort jättestora tavlor, och kan tänka mig att det är jobbigare när man har en väldigt stor tavla. Alternativet som jag har läst om till det rosa vaxet är häftmassa. På engelska kallas det ”blue tac” eller ”blu tack”. Som man då har i pennan i stället för det rosa vaxet. Jag har själv inte provat detta men är väldigt sugen på att göra det. Detta då väldigt många verkar tycka att det fungerar väldigt bra och de behöver nästan aldrig fylla på pennan.

häftmassa
Häftmassa som ersättare för vax.