Du har säkert sett diamantplaceringsverktyg på olika butiker där du kan köpa Diamond Painting tavlor och tillbehör. Kanske har du undrat vad det är för något och hur det används. Här kommer du få svar på dina frågor då jag provar diamantplaceringsverktyget.

Olika för runda och fyrkantiga

Diamanterna till Diamond Painting finns i tre olika typer; runda, fyrkantiga och special. Det finns diamantplaceringsverktyg för runda och fyrkantiga diamanter. Special diamanterna är oftast i väldigt olika former och man behöver inte ett placeringsverktyg för dem på samma sätt som när man lägger med runda och fyrkantiga. Eftersom de runda och fyrkantiga har man stora områden med diamanter, och det är då viktigare att få dem rakt. Tavlor med special diamanter är också oftast partial drill och då är behovet inte lika stort då de oftast sitter väldigt utspridda.

Olika storlekar

Det finns även olika storlekar av verktyget, och det handlar helt enkelt om hur många diamanter som du vill kunna placera på en gång utan att behöva flytta verktyget. Ju större verktyg desto färre gånger behöver du ta loss och flytta det. Vilket i slutändan bör spara tid.

diamantplaceringsverktyget
Två olika storlekar på diamantplaceringsverktyget.

För fyrkantiga

Jag provade den för fyrkantiga först och det jag lägger märke till är att det är lite svårt att placera verktyget rakt. När man väl lagt ned det och fått det att stämma med fyrkanterna på väven så är det bara att sätta ned diamanter. Något som går enkelt och om någon diamant hamnar snett rättar den till sig när man sätter ned de andra diamanterna runt den.

diamantplaceringsverktyget
Ett placeringsverktyg för fyrkantiga diamanter.

Jag använde den på en tavla där det är mycket blandade färger och för mig som är van att lägga utan något hjälpmedel så tycker jag bara att det är omständligt. Eftersom jag vet att bakom metallen finns det fler platser för diamanter att placeras i de färger jag använder, vilket gör att det bara tar längre tid för mig. Likaså är jag van att använda pincetten när det är en färg här och där, vilket gör att diamanterna hamnar rakt utan verktyg. Har du ett stort område av samma färg, eller är nybörjare kan jag tänka mig att diamant placeringsverktyget underlättar en hel del.

För runda

När jag började testa placeringsverktyget för runda diamanter märkte jag att även om jag la det rakt så stämde det inte. Jag provade på en annan tavla och fick samma problem. Några stycken hamnade korrekt, men på slutet så stämde inte symbolerna med hålen alls. Om du tittar på nedan bild ser du att symbolerna till vänster är i princip mitt i hålen, men de till höger inte hamnar i mitten.

Placeringsverktyg för runda
Placeringsverktyg för runda där hålen inte hamnar där de ska.

Jag beslutade mig då för att beställa en ny, med tanken om att den jag fått var fel tillverkad. Den nya kom och jag provade den. Den stämmer något mer än den tidigare, men på slutet blir det fortfarande inte helt korrekt. Jag har även efter den beställt ytterligare en som ser mer ut som den för fyrkantiga. Detta då jag tänkte att en sådan har större chans att vara korrekt, men när jag provade den så var det samma sak. I början stämmer hålen men efter ett tag så hamnar de inte rakt.

placeringsverktyg för runda diamanter
Tre placeringsverktyg för runda diamanter.

Eftersom inget av de diamantplaceringsverktyg jag köpt fungerar för runda diamanter, så har jag gett upp hoppet om att hitta ett som fungerar. Har du lyckats hitta ett för runda som fungerar så dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Var kan man köpa dem?

Du hittar det för fyrkantiga här: placeringsverktyg för fyrkantiga. Om du känner dig modig och vill prova någon av de runda så hittar du dem här: placeringsverktyg för runda modell 1 och placeringsverktyg för runda modell 2.

Obs! Detta inlägg innehåller reklam genom affiliate länkar till AliExpress.