Det är många som när de är färdiga med sin Diamond Painting förseglar den. Anledningen till detta är att man vill försäkra sig om att inga diamanter släpper från den. Huruvida man verkligen behöver detta råder det delade meningar om. En del menar att om du ramar in tavlan bakom glas så behöver du inte försegla den. För då kommer glaset hålla diamanterna på plats. Andra säger att diamanterna kan släppa ändå. Att limmet på väven blir dåligt med tiden och gör så diamanterna släpper från den.

Om du vill försegla din Diamond Painting så finner du lite information om vad som brukar användas nedan. Jag har personligen ännu inte testat någon av dem, men ska göra det har jag tänkt.

Mod Podge

Det är väldigt många som använder Mod Podge till att försegla sina färdiga verk. Mod Podge är ett decoupage medium. Det kan användas som både ett lim och för att försegla. Det finns i en uppsjö olika sorter. De som används främst till Diamond Painting är det med glans eller glitter (gloss eller sparkly). En del tycker att efter de haft på Mod Podge så har tavlan blivit mindre glittrande eller blivit vit. Så det kan vara en bra idé att testa på en mindre lyckad tavla innan man försöker sig på den man är mest nöjd med. Jag ska skriva ett mer detaljerat inlägg om hur man gör med Mod Podge efter att jag provat produkten. Du kan hitta Mod Podge hos bland annat Panduro och Slöjd-detaljer.

mod podge
Mod Podge som kan användas till att försegla Diamond Painting.

Lim

Det finns även lim som man kan använda för att försegla sin Diamond Painting. Jag har läst att många har använt ett spraylim som finns hos Biltema och fått bra resultat. Du hittar det här: Spraylim.

Jag har även hört att det går bra att använda Clear Elmer Glue. Detta är ett lim som är vanligt i USA, men finns även att få tag på i Sverige. Jag har hittat det hos 24.se, du kan hitta det på denna länk: Elmers lim.

Försegla
Spraylim från Biltema och Elmers lim från 24.se som kan användas för att försegla Diamond Painting.