Det finns många ord som används när man håller på med Diamond Painting och här har jag skapat en ordlista för dig som vill hänga med på vad de betyder. Saknas det något ord eller står det något fel kontakta mig här.

AB drills/AB diamanter – AB står för Aurora Borealis (betyder polarsken/norrsken/sydsken på svenska), och är diamanter i harts som har en iriserande beläggning. Vilket gör att de glittrar i regnbågens färger.

Diamond Painting kit – Ett färdigt paket med allt som du behöver för att göra en Diamond Painting. Innehåller vanligtvis väv (med det mönster du valt), diamanter, symbolkarta, rosa vax, penna och/eller pincett samt ett tråg.

DMC – Ett företag som producerar bland annat broderitråd och garn till virkning och stickning. Besök deras hemsida här.

DMC-nummer – Det nummer som varje broderitråd från DMC har. Det finns 454 olika färger som används till Diamond Painting.

DP – Förkortning av Diamond Painting.

Duttpenna – Det verktyg som man använder för att plocka upp diamanter. Kallas även bara penna.

HAED Diamond Painting – HAED står för Heaven and Earth Designs, och är ett företag som säljer korsstygns mönster. Du kan besöka dem här.

Kludd – Slang för häftmassa. Kan användas i stället för vax.

Penna – Det verktyg som man använder för att plocka upp diamanter. Kallas även duttpenna.

RAK – Engelska och står för ”Random Act of Kindness”. På svenska betyder det ungefär ”slumpmässig handling av vänlighet”. Brukar sägas när någon ger bort tavlor och/eller tillbehör till en slumpad vald person.

Symbolkarta – Det papper som du får med ett Diamond Painting kit. Innehåller en lista över symbolerna, DMC-nummer, hur många diamanter som varje färg innehåller samt hur många påsar av varje färg man fått.

Tråg– Den behållare med skåror i botten som du läger diamanterna i för att de ska hamna åt rätt håll.

Vax– Det rosa kladdet man använder för att fylla pennan så man kan plocka upp diamanter.

UFO – En lånad förkortning från engelskan. Står för ”unfinished object”, översatt till svenska blir det ”ofärdigt objekt”. Det syftar på ett påbörjat arbete, som ännu inte är klart.

WIP – En lånad förkortning från engelskan. Står för ”work in progress”, som på svenska betyder ”pågående arbete”.