När du ska beställa en Diamond Painting så slängs ofta orden ”full drill” eller ”partial drill”. Dessa ord är engelska och ”full” betyder hel och ”partial” betyder delvis. Ordet drill översätts till ”borra” på svenska, men i Diamond Painting världen kallar man diamanterna för drills på engelska.

Partial drill

En partial drill tavla innebär att du endast sätter diamanter på en del av väven. Den del som du ska sätta diamanterna på har symbolerna färdigtryckta på väven. Den delen som inte har symbolerna skall det inte sättas diamanter på. De flesta som är nybörjare börjar med en partial drill för att se om de gillar hobbyn. Anledningen är för att dessa är oftast billigare, och mindre än en som är full. Exakt hur mycket av väven som det sätts diamanter på varierar.

partial drill
Partial Drill – Endast kupan och delar av rosen är lagd med diamanter.

Full drill

En full drill tavla innebär att du sätter diamanter på hela väven. Allting täcks av diamanter och när tavlan är klar kommer du inte se väven utan endast diamanterna. De flesta tycker att en tavla med full drill ger ett bättre slutresultat. Detta då allting på tavlan ser likadant ut och glittrar lika mycket.

full drill
Full Drill – hela väven är fylld med diamanter.