Om du har diamanter över från dina Diamond Painting projekt som inte är märkta med DMC nummer så kan du med hjälp av en DMC färgkarta ta reda på vilket nummer de har. Om du inte vill lägga dyra pengar på att köpa en färdig DMC färgkarta så kan du enkelt göra din egna. De riktiga DMC färgkartorna har tråd på sig som visar vilken färg numren har. Om du gör en egen så kan du använda dina överblivna diamanter i stället.

Skaffa en DMC färgkarta

Det första du behöver göra är att skaffa en DMC färgkarta på papper. Som tur är finns det att få tag i på Internet. Jag har hittat två olika varianter. Den ena är en bild på en färgkarta och den andra är gjord i en Excel fil. Färgkartan i Excel filen innehåller alla olika färger som finns för broderitråd. Där finns variations tråd, metallic tråd och de nya färgerna som kom 2018. Dessa används inte till Diamond Painting. Bilden på färgkartan däremot innehåller inte dessa special trådar, utan enbart de vanliga plus de nya färgerna.

DMC färgkarta
Den övre visar hur Excel färgkartan ser ut och den undre visar hur bilden på DMC färgkartan ser ut.

Vilken av dessa två val du vill använda för att göra din färgkarta får du avgöra. Jag skulle dock ha använt mig av Excel:en då den står i nummerordning och har plats för att sätta diamanterna bredvid färgerna. Du hittar färgkartorna här: Bilden på färgkarta och Excel filen innehållande färgkarta (Excel filen är gjord av Lord Libidan).

Montering

När du har beslutat vilken färgkarta du vill använda så skriver du ut den på papper. Bäst hade varit om det var lite tjockare papper, men man kan alltid ta pappret och sätta på en bit kartong. Då blir det nämligen lite mer stabilt när man sätter på diamanterna.

När färgkartan är utskriven limmar du fast diamanterna på det korrekta DMC-numret. På Excel färgkartan kan du sätta diamanterna i kolumnen ”owned” som är tom. Då har du både den ”riktiga” färgen och Diamond Painting diamant färgen. Sedan kan du jämföra de diamanter du har som saknar DMC nummer med din färgkarta för att lista ut vilket nummer det är.

Tänk på

Något som kan vara bra att tänka på är att diamanterna kan ha olika nyanser även om det är samma DMC färg. Beroende på olika färgbad så får diamanterna olika nyanser, och det kan därför skilja mellan olika säljare. Dock så ska DMC-numret alltid vara korrekt, till exempel 666 ska vara röd och kommer därför aldrig kunna vara till exempel gula. Om det står att du ska ha DMC 666 och du fått gula diamanter så har du fått fel.