När man köper att färdigt Diamond Painting kit får man med en slags rosa penna som man använder för att plocka upp diamanterna med. Man fyller spetsen med lite vax och kan sedan plocka upp diamanterna med spetsen.

Den rosa pennan ser i sitt enklaste utförande ut som den på nedan bild.

rosa penna
Den rosa penna man får med de flesta Diamond Painting kit.

Man kan med den plocka upp en diamant i taget. Det finns ”ändar” som man ibland får med och som man kan sätta i den tomma änden med hål. Med dem kan man plocka upp 3, 6 eller 9 stycken diamanter på en gång. Man fyller även dem med vax så att man får grepp på diamanterna.

rosa penna huvud
Olika ändar man kan använda på de rosa pennorna.

Dessa är bra när man har stora områden i en och samma färg. Då det går snabbare med dem, men det tar ett tag innan man får in tekniken att använda dem. Så ge inte upp om diamanterna släpper eller om det blir snett. Det är bara att justera och kämpa på. Till slut får du in tekniken och då går det snabbt.

Det finns även en penna som har ett slags hjul för att plocka upp många diamanter, men jag har bara hört negativt om den. Många säger att det inte fungerar alls och då har jag inte velat beställa någon.

Penna med lyse

En annan variant av denna rosa penna är en som har inbyggt lyse. Detta skall göra så att det blir lättare att se var du placerar diamanten. De finns i lite lika utföranden. Den jag har ser ut enligt nedan. Jag tycker den fungerar helt okej, men det blir lite reflektioner i väven så man måste lysa lite från sidan för att kunna se symbolerna.

Lyspenna
En Diamond Painting penna med inbyggt lyse.

Gör en egen DP penna

Det är många som tycker att greppet på den rosa pennan inte är så bra. Även så är den lite tråkig att se på och därför gör en del egna pennor som ersättning för den rosa. Du kan hitta min instruktion här: Gör din egen Diamond Painting penna!