Diamond Painting, diamant broderi eller diamant tavlor som det också kan kallas, har tagit Sverige med storm. Det är många, gamla som unga, som har börjat med denna hobby. Vilket man kan förstå den är rolig, enkel och du får en snygg tavla i slutändan. Det uppfattas som avkopplande och många använder det för att varva ned efter en lång dag.

Vad är Diamond Painting?

Diamond Painting är en blandning av paint-by-numbers och korsstygn. Du använder dig av små plastbitar som är slipade i fasett, vilket är själva diamanterna. Dessa sätter du sedan ned på en väv med klister. Väven kan antingen ha ett färdigtryckt motiv eller vara vit med ett rutmönster på.

De färdiga kit man köper har ett färdigtryckt motiv på väven. Vill man använda sig av ett korsstygnsmönster så kan man använda sig av den otryckta väven för att göra sitt egna motiv. För att sätta ned diamanterna på väven använder du dig av en speciell penna som du plockar upp diamanterna med. För att få diamanterna att fastna i pennan använder du rosa vax som du fyller spetsen av pennan med. Diamanterna tömmer du ut i ett litet tråg med upphöjningar i så diamanterna kan hamna åt rätt håll. Det gör det enkelt att plocka upp dem med pennan.

De kit man köper som har ett färdigtryckt motiv får man oftast med ett papper som visar vilken symbol som hör till vilken färg. Hur många diamanter av varje färg som man behöver, samt hur många påsar av diamanter man fått. Jag kallar pappret för symbolkarta.

Hur gör man?

Diamond Painting
Använd den rosa pennan för att sätta fast diamanterna.

1. Dra undan en bit skyddsplast från väven så du kan se symbolerna på den (ta inte bort all skyddsplast på en gång).
2. Titta på pappret med symboler och avgör vilken symbol du vill börja med.
3. Leta upp en påse med diamanterna vars symbol du ville börja med.
4. Öppna påsen och töm ut en del av diamanterna i tråget.
4. Doppa pennan i vaxet. Vaxet gör så du kan plocka upp diamanterna.
5. Plocka sedan upp en diamant med pennan och placera den på rätt symbol på väven.
6. Upprepa detta tills du har fyllt hela eller delar av väven med diamanter.