Oavsett om du hållit på med Diamond Painting ett tag eller precis börjat så tror jag du är intresserad av var Diamond Painting kommer från. Jag har undersökt just detta, och försöker här reda ut var kommer Diamond Painting från.

Vad är Diamond Painting?

Diamond Painting är en blandning av paint-by-numbers och korsstygn. Du använder dig av små plastbitar som är slipade i fasett, vilket är själva diamanterna. Dessa sätter du sedan ned på en väv med klister. Väven kan antingen ha ett färdigtryckt motiv eller vara vit med ett rutmönster på. Diamanterna är i olika färger och när du satt ned alla får du ett färdigt konstverk av det motivet du valt. Du kan läsa mer djupgående om Diamond Painting under kategorin ”Så här gör du” som du hittar här: Så här gör du.

Diamond Painting tavla
En Diamond Painting tavla på två fåglar.

Vem kom på Diamond Painting?

Det finns inte mycket information om vem eller vilka som egentligen kom på Diamond Painting. Det jag har hittat och det de flesta verkar vara överens om är att hobbyn kommer från Asien. Det finns ett patent från 2010 där företaget Guangdong Dazu Yueming Laser Technology Co., Ltd beskriver något som är likt det som vi menar med Diamond Painting. Detta är det som många menar är ursprunget för Diamond Painting och att det var år 2010 som Diamond Painting blev till. Vill du läsa patentet kan du hitta det här: Diamond Painting patent.

Det fanns dock något innan dess som påminde om Diamond Painting. Men där använde man sammetsväv och platspärlor för att skapa motiv. Detta sätt hade dock problem med att få pärlorna att fästa på väven, och blev inte väldigt populärt. När man kom på att nyttja annan färdiglimmad väv så slog det igenom och fick bättre spridning än den tidigare sammetsväven. Så frågan var kommer Diamond Painting från är inte en enkel fråga att besvara, men det man kan säga med säkerhet är att det kommer från Asien.