För den som hållit på med Diamond Painting en period är orden som slängs omkring inga konstigheter. Vi duttar, letar efter bra pennor och tråg samt pratar om att ha på Mod Podge på färdiga tavlor. För en person som är ny inom hobbyn kan en del ord låta som rena hitta på ord, och det kan var svårt att hänga med. Här kommer därför ett inlägga med några av de, enligt mig, vanligaste orden, och vad de innebär. Jag har även en liten ordlista med kortare förklaring på fler ord som du kan hitta här: Ordlista. Om du saknar något ord skriv gärna en kommentar så lägger jag till den i ordlistan.

Dutta

Ett av de vanligare orden är ”dutta”, då många säger att de sitter och duttar. Vilket då syftar på att man sitter och sätter diamanterna på väven. Man håller helt enkelt på att utöva hobbyn. Om man söker på vad dutta betyder så får man fram ”röra något åtskilliga gånger, ofta på samma punkt”, och det stämmer ganska bra in på vad man gör tycker jag. Man använder pennan för att sätta ned diamanter på väven och rör då nästan samma punkt flera gånger. Med andra ord så ”duttar” man.

Mod Podge

Mod Podge är ett decoupage medium. Nu undrar du kanske vad är decoupage? Det är en gammal teknik för dekoration av vardagliga föremål med hjälp av vackra pappersbilder och motiv. Man använder Mod Podge till att limma fast och försegla pappret så att det håller sig på plats på det man sätter fast det på. Till Diamond Painting använder man det för att försegla diamanterna. Man kan säga att man limmar fast diamanterna med varandra och på väven, så de inte ska släppa. Det finns i en uppsjö olika sorter Mod Podge. De som används främst till Diamond Painting är det med glans eller glitter (gloss eller sparkly).

mod podge
Mod Podge som kan användas till att försegla Diamond Painting.

Penna, tråg och rosa kladd

Med penna menar man det verktyg som används för att sätta ned diamanter på väven. Då verktyget ser ut som en penna kallar man det helt enkelt för det. Om du vill läsa mer om pennor kan du göra det här: rosa penna. Tråg är det som man har diamanterna i för de ska hamna åt rätt håll och på så sätt göra det enklare att plocka upp dem med pennan. Mer om tråg kan du läsa här: Tråg vad använder man det till?.

Ord
En penna och ett tråg som man använder till Diamond Painting.

Rosa kladd, rosa vax eller vad man nu väljer att kalla den lilla rosa fyrkant man ofta får med ett Diamond Painting kit så används den för att ha i pennan så man kan plocka upp diamanter. Man fyller udden på pennan med det rosa vaxet och det är det som i sin tur gör så att diamanten fastnar och du kan plocka upp den från tråget. Vill du läsa mer om det rosa vaxet kan du göra det här: Vax eller vad är det rosa kladdet?.

DMC och DMC-nummer

DMC är ett franskt företag som producerar bland annat broderitråd samt garn till virkning och stickning. Till sina broderitrådar har DMC tagit fram en färgkodning där varje färg har ett eget nummer. Det är detta som man brukar kalla för DMC-nummer. Denna färgkodning har man använt till Diamond Painting diamanterna. Vilket innebär att koden 310 alltid är svart, 444 är en gul färg och så vidare. Det finns DMC kartor som visar vilka olika färger numren har, både att köpa och att hitta på internet.

DMC färgkarta
Den övre visar hur Excel färgkartan ser ut och den undre visar hur bilden på DMC färgkartan ser ut.

Det man bör ha i åtanke är att det kan vara olika nyanser på diamanterna. Precis som med broderitrådarna kan olika färgbad göra att det blir olika nyanser. Så det är alltid bra att titta på det innan man blandar ihop färger då vissa kan skilja en hel del. Vill du läsa mer om DMC och DMC-nummer kan du göra det här: DMC-nummer – vad är det för något?.