DMC (Dollfus-Mieg and Company) är ett franskt företag som startade 1746. De producerar bland annat broderitråd samt garn till virkning och stickning. DMC är den mest rekommenderade och använda tråden i världen. Vad har då DMC med Diamond Painting att göra? Jo, till diamanterna har man använt DMC:s färgkodning för broderitråd (DMC-nummer). Detta gör att man kan blanda de diamanter man får över från olika tavlor och använda dem till nya. Det man bör tänka på är att det är olika företag som tillverkar diamanterna och de kan då få olika nyanser. Det är därför viktigt att man kontrollerar så att färgerna har samma nyans innan man blandar dem.

DMC-nummer

dmc
Påse märkt med DMC-nummer.

Det finns 454 olika färger som används till Diamond Painting. De påsar som diamanterna kommer i är ofta märkta med ett DMC-nummer. Alternativt så har du en symbolkarta som kan visa vad som är DMC-numret. Svart har till exempel DMC-nummer 310. Till vit brukar nummer 3865 användas eller B5200. Vissa kit innehåller inte DMC-nummer utan har enbart ett löpnummer. I dessa fall kan man spara diamanterna ändå och sedan jämföra färgerna med de man har DMC-nummer för. På så sätt kan man ganska enkelt komma fram till vilka färger det är man har.

DMC-färgkarta

Till garnerna som DMC använder har de skapat en färgkarta så att man kan se vilka olika färger som de olika numren har. Om man har garn som man inte vet numret för, då kan man jämföra med garnet som finns i färgkartan och på så sätt ta reda på vilket det är. Detta är något man kan göra även för diamanterna i Diamond Painting. Även om de olika diamanterna kan ha olika nyanser så kan man göra en egen färgkarta så att man vet vilken färg som är vilket nummer. Om du vill göra en så kan du hitta information här: Gör din egna DMC-färgkarta.