Har du tänkt göra om ett korsstygnsmönster till Diamond Painting men mönstret innehåller nummer 1-35? Du behöver inte vara orolig, även om dessa nummer inte finns till Diamond Painting så finns det liknande nyanser du kan använda. Hur du tar reda på vilka kan du hitta information om i detta inlägg.

Om DMC 1-35

Som många av er nog känner till så tillverkar DMC broderigarner. Det är till detta som de nya numren är till. De skapades då man tyckte det saknades vissa nyanser. DMC började tillverka dem under oktober och november 2017. Det blev en helt ny nummerserie, med nummer 1-35. Alla tidigare nummer bestod av tre eller fyra siffror. Det har nu gått nästan tre år sedan färgerna släpptes har de använts i korsstyngsmönster lite då och då. Något som kan ställa till det lite för oss som sysslar med Diamond Painting, eftersom dessa nummer inte används till detta.

Ersättningsfärger

Ett sätt att hitta en ersättningsfärg är att själv titta på en DMC färgkarta och försöka lista ut om det finns någon snarlik färg. Det tar kanske lite tid, men är inte helt omöjligt. Ett annat sätt, som jag skulle vilja säga är väldigt smidigt är att använda ett verktyg som Thread-Bare har. De kallar verktyget ”Closest DMC Thread-Color Lookup Tool”, vilket på svenska blir ungefär ”närmast DMC tråd färgnummer uppslagningsverktyg”. Du så klart använda detta verktyg för att hitta ersättare för alla DMC nummer och inte enbart nummer 1-35.

Hur fungerar verktyget?

Det är webbaserat och det enda du behöver göra är att gå in här: Closest DMC Thread-Color Lookup Tool. När du väl är inne på hemsidan så kan du antingen klicka på färgen du vill se närmast färgförslag för eller så kan du skriva in numret själv.

nummer 1-35
Lista över alla DMC nummer du kan välja för att hitta liknande DMC nummer för.

Skriver du in numret själv så görs det under bilden med alla numren, i den ruta efter där det står ”Thread Code”. Du kan sedan välja en av sju olika algoritmer för att räkna ut närmsta färgen. Därefter visar den liknande färger. Den första färgen är den du valt och därefter kommer den som är mest likt. Därefter den andra mest likt ursprungsfärgen och så vidare. Som du kan se på nedan bild så är DMC nummer 3819 en ganska bra ersättare för DMC nummer 12.

Nummer 1-35
”Closest DMC Thread-Color Lookup Tool” ger förslag på liknande DMC färger.

Det man ska tänka på när man använder detta verktyg är att färger visas olika beroende på vilken skärm du tittar på. Så nyanserna kan skilja sig från verkligheten. De skriver även att man ska tänka på att beroende på var på motivet man ska ersätta färger så kan man behöva tänka på om en nyans mörkare eller ljusare faktiskt fungerar. Det beror även på vilka andra färger som används runt omkring. Så man behöver tänka på hur helheten kommer att bli. En annan sak att tänka på är att det kan bli himla tokigt om du till exempel ersätter DMC nummer 12 med 3822 och du redan har DMC 3822 på tavlan. Så ha det i bakhuvudet när du letar efter en ersättningsfärg.