Oavsett om du är nybörjare eller har lagt många Diamond Painting så kan man inte få nog med tips. Nedan hittar du 7 Diamond Painting tips för dig. Har du något tips som inte står med? Skriv en kommentar och dela med dig.

1. Plastficka

Om du någon gång råkat lägga din symbolkarta i limmet på väven vet du hur jobbigt det är att få bort. För att undvika detta finns det ett enkelt trick. Det är nämligen att lägga symbolkartan i en plastficka. Plasten fastnar inte på samma sätt som papper så du kan enkelt dra bort plastfickan om den råkat hamna i limmet.

plastfickor
Plastfickor som man kan använda till att lägga symbolkartan för Diamond Painting i.

2. Rengöra diamanterna

Ibland fastnar vaxet på diamanterna när man sätter fast dem. För att få diamanterna rena igen så finns två saker som är bra att använda. En fuktig trasa eller glasögonservetter kan man använda. Dra försiktigt med trasan eller servetten över diamanterna. Tänk på är att vara försiktig och se till att de inte vätskar för mycket.

3. Få väven slät

För att få väven slät kan man lägga den på en plan yta med böcker på sig. Du kan också hänga den på en byxgalge för att få den slät. Några lägger till och med väven under madrassen för att den ska bli slät.

4. Spara överblivna diamanter

Om du får några diamanter över när du avslutat en tavla så märk upp dem och spara dem. Det kan vara så att du saknar diamanter till en tavla du kommer att göra. Då är det skönt att själv ha diamanter än att vänta på att nya ska komma. Du kan också hjälpa andra och skicka diamanter till någon annan som saknar. Du kan läsa om hur jag sparar mina diamanter här: Så här förvarar jag mina diamanter.

5. Snabba upp läggandet

Om du har många diamanter av samma färg på samma plats kan det gå lite långsamt. Då kan du använda den sidan på pennan som har plats för flera diamanter. Oavsett om du använder den för 3, 6 eller 9 diamanter så kommer det gå snabbare än att lägga en och en. I början kan det vara lite svårt men när du väl fått in snitsen på att använda den så går det betydligt snabbare.

multitool
Den rosa pennan med ände som kan lägga nio diamanter på en gång för att snabba upp läggandet.

6. Märk upp behållarna

De påsar man får diamanterna i brukar de flesta byta ut. När du gör detta så ska du märka upp de nya behållarna med DMC-nummer. Jag brukar tömma upp diamanterna i zip-påsar som jag märker med DMC-nummer och symbol. Då slipper man titta på symbolkartan varje gång man ska byta färg. När jag är klar med en tavla så lägger jag över diamanterna i andra behållare som endast är märkta med DMC-nummer.

7. Skyddsplast/papper

Dra enbart bort en liten del av skyddsplasten/pappret i taget. Om du drar bort all skyddsplast på en gång finns risken att smuts och papper fastnar i limmet. Likaså kan du själv lägga armen i limmet. Om du får för mycket smuts och annat i limmet så blir fäst förmågan sämre.