Ibland när man får ett Diamond Painting kit så är den klistriga väven skrynklig. Väven brukar också vara ihop rullad och då kan man få veck på den. Dessa vill man så klart bli av med innan man börjar sätta diamanter på den. Det finns lite olika metoder som man kan använda för att få väven slät igen. Nedan finns fyra av de metoder jag har märkt att de flesta använder sig av. Om du har en metod som inte nämns dela med dig i kommentarerna nedan.

Metod 1 – ta bort skyddsplasten

Det första man kan göra är att i ett hörn ta bort en bit av skyddsplasten och sedan sätta tillbaka den. När du sätter tillbaka den så drar du med handen på plasten så att den sätts tillbaka slätt. Detta gör du för varje hörn av väven. Det finns en bra video som visar detta här. Det är ett klipp på engelska och är det första som visas i videon.

Metod 2 – lägg i press

Veckla ut väven och lägg den i press under några tunga böcker. Denna metod kan vara bra att kombinera med metod 1. Annars finns risken att vecken blir värre om de inte blir lite utslätade först. Jag brukar förvara mina Diamond Paintings i press så att väven är slät och fin när jag ska börja på en ny.

Metod 3 – stryk väven

Om väven är mycket skrynklig och de tidigare metoderna inte fått någon ordning på det så kan du försiktigt stryka väven. Du stryker på avigsidan (sidan utan lim), på svag värme och med väven liggandes mellan två handdukar. Skyddsplasten skall vara kvar på väven under tiden du stryker, annars så fastnar limmet på handduken.

Metod 4 – häng på byxgalge

byxgalge
Olika modeller av byxgalgar.

Om väven bara är lite vågig så kan du hänga den på en byxgalge i någon vecka så bör den släta ut sig själv. Tavlan skall dock inte vikas utan du måste klämma fast den raklång. Detta är också ett bra sätt att förvara sin Diamond Painting till dess att man skall börja på tavlan.