Har du någon gång varit med om att trycket på Diamond Painting väven är svagt? Så svagt att det knappt går att se vad det är för symboler. Då har du säkert blivit väldigt besviken och funderat på om du ens kommer att kunna lägga tavlan. Du behöver inte vara orolig, med en ljusplatta brukar de flesta tryck bli betydligt tydligare.

Vad är en ljusplatta?

En ljusplatta, eller ljusbord som det också kan kallas, är kort och gott en platta som lyser. Den ger bakgrundsljus så att du kan till exempel lägga en sida ur en tidning på den. Om du sedan lägger ett annat papper över så kan du rita av det från tidningen på det andra pappret. De används bland annat av  illustratörer, konstnärer, serietecknare och tatuerare. I Diamond Painting världen är de mycket användbara. Detta då bakgrundsljuset gör att symbolerna på väven blir tydligare. Vilket i sin tur gör så att du slipper anstränga ögonen mer än nödvändigt.

Var kan man köpa en?

Ljusplattor finns att få tag på i flera butiker. Du har till exempel flertalet säljare hos AliExpress, men de är troligtvis inte CE märkta. Du kan hitta CE märkta ljusplattor hos till exempel Panduro och Mattonbutiken.

Att tänka på innan köp

Innan du köper en ljusplatta bör du dock se till att den är CE-märkt. CE-märket betyder att tillverkaren garanterar att varan uppfyller de hälso-, miljö- och säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Kraven är väldigt höga i EU till skillnad mot exempelvis Kina. De flesta produkter från Kina är inte CE-märkta, en del har dock en falsk CE-märkning. CE-märkningen ska se ut som på bilden nedan och märket skall ha en enhetlig form. Ser märkningen ut på annat sätt är det en falsk märkning och produkten uppfyller (troligtvis) inte kraven för CE-märkning. Om en produkt inte är CE-märkt och den till exempel fattar eld så täcker troligtvis inte din försäkring detta. Så det är en bra idé att tänka igenom huruvida man tjänar på ljusplattan från Kina eller inte. Det är upp till den som importerar varan att ha koll på att den möter alla säkerhetskrav, och att all dokumentation finns tillgänglig. Du kan läsa mer om det här: Swedish Standards Institute.

ce
Loggan för CE märkning. Det äkta CE-märket ska ha en enhetlig form.

Alternativ till ljusplatta

Om du inte känner för att köpa en ljusplatta, men har en surfplatta så kan du använda den i stället. Det finns nämligen speciella ljusbox appar som man kan installera. Dessa gör att hela bilden är tom men ljuset lyser. Vilket gör att den fungerar som en ljusplatta. Jag personligen tyckte inte att apparna jag hittade till min iPad var speciellt bra. Så det jag gjorde i stället var att öppna min Word app på ett nytt dokument. Detta för att så mycket som möjligt av bilden skulle vara vit. Jag ändrade även så att iPaden inte stängde av sig själv. Därefter var det bara att börja lägga diamanterna.