Diamanterna till Diamond Painting är antingen fyrkantiga eller runda och många undrar vad är skillnaden? Vad är bäst? Fyrkantiga eller runda diamanter?

Den stora skillnaden är att de fyller olika mycket av väven. De fyrkantiga diamanterna ligger mot varandra och du ser därför inget av väven. De runda går mot varandra, men eftersom de är runda så ligger de inte helt mot varandra.

runda vs fyrkantiga
Den vänstra bilden visar fyrkantiga diamanter, medan den högra visar runda.

Det finns dock inget av dem som är bättre än den andra utan det är helt enkelt en smaksak. Vissa tycker att det är lättare att lägga runda diamanter och att de går snabbare att lägga. Andra tycker att fyrkantiga ger en snyggare fyllning och glittrar mer än de runda. Så det är upp till dig själv att avgöra om du gillar fyrkantiga eller runda diamanter bäst.

Själv tycker jag att de är båda lika enkla att lägga, även om det kanske tar något längre tid att få de fyrkantiga att hamna i rak linje. Jag har dock inte lagt så många tavlor med runda diamanter och de som jag gjort har varit sådana som man enbart delvis lägger. Dessa tycker jag blir snyggare med runda diamanter än med fyrkantiga.

Olika stora

Något som kan vara bra att känna till gällande skillnaden mellan de runda och fyrkantiga diamanterna är att de skiljer lite i storlek. De fyrkantiga är 0,25 cm x 0,25 cm, medan de runda är 0,28 cm x 0,28 cm. Det är inte mycket som skiljer men kan vara värt att veta om man tänkt göra om ett korsstygnsmönster till Diamond Painting.