HAED står för Heaven and Earth Designs och är ett företag som säljer korsstygns mönster. De säljer inte några färdig Diamond Painting kit. Utan vill man göra en Diamond Painting av ett HAED mönster måste man ordna det själv. Det görs genom att köpa korsstygns mönstret av HAED och sedan beställa väv och diamanter från en annan sida, (t.ex. AliExpress, Smithsbeads.co.uk). Så när någon säger att de håller på med en HAED Diamond Painting använder de ett HAED korsstygns mönster och en Diamond Painting väv utan några symboler på. De gör då på samma sätt som när man syr räknade korsstygn, men i stället är det fyrkantiga diamanter som används.

Hur räknar jag ut hur stor väv jag behöver till HAED Diamond Painting?

blank canvas
Diamond Painting väv utan symboler på som kan användas till HAED Diamond Painting.

Den klistriga väven för Diamond Painting kan jämföras med 10 count aida (ca 3,5 rutor/cm) väv i korsstygn. För att ta reda på hur stor väv man behöver för sitt mönster måste man multiplicera antalet stygn på höjden samt bredden med 0,25 cm. En fyrkantig diamant är nämligen 0,25×0,25 cm stor. Om du har ett mönster som har till exempel 500 stygn i höjd och 200 stygn i bredd så ska du räkna enligt följande: 500×0,25 = 125 cm, 200×0,25 = 50 cm. Detta innebär att väven som täcks med diamanter är 125 cm hög och 50 cm bred. Man bör lägga till en kant på ca 10 cm runt om för att kunna rama in (eller liknande) sitt färdiga verk. Kanten ska inte vara klistrig. Tänk på att runda upp till närmsta hel tal. Om du får 125,7 cm så vill du ha 126 cm, likaså om du får 125,2 cm.

Så i mitt exempel skulle jag beställa en klistrig väv som är 125 cm hög och 50 cm bred, plus en kant utan klister på 10 cm. Totalt blir väven alltså 145 cm hög och 70 cm bred. 10 cm uppe + 125 cm + 10 cm nere = 145 cm. 10 cm till vänster + 50 cm + 10 cm till höger = 70 cm.

Hur räknar jag ut hur många fyrkantiga diamanter jag behöver till HAED Diamond Painting?

HAEDs korsstygns mönster har en lista med vilka DMC färger som används och hur många stygn som ska sys. Denna kan man använda för att få fram hur många fyrkantiga diamanter man behöver av varje färg. Ett korsstygns stygn är en diamant så det innebär att om du skall ha till exempel 50 stygn av 310 så ska du ha 50 diamanter av 310. Det går dock inte att beställa enbart 50 diamanter utan de kommer färdigpaketerade. Antingen går de som säljer dem på vikt, och då finns de i 2 gram, 5 gram eller 10 gram. Då är 2 gram ungefär 300 diamanter, 5 gram är 700, och 10 gram är 1400. Om de inte går på vikt så kommer de ofta färdiga i påsar i storlek enligt nedan bild.

diamanter i en påse
Hur många diamanter som brukar finnas i de olika stora påsarna.

Detta gör att om du behöver 50 diamanter av 310 behöver du köpa antingen 1 paket på 2 gram eller 1 paket med ca 200 diamanter. De diamanter som du får över kan du alltid använda till andra projekt. Behöver du fler än 200 diamanter av en färg är det bara att beställa flera påsar.

Att tänka på

Du kan självklart använda dessa uträkningar för att göra om andra korsstygns mönster till Diamond Painting, inte bara HAED. Så länge du har antalet stygn som skall sys på bredden och höjden samt hur många stygn som skall sys av varje färg. Tänk dock på att ett korsstygns mönster i Diamond Painting format brukar bli väldigt stora. Eftersom man i korsstygns världen har valet att använda olika typer av väv. En korsstygns tavla sydd på 7,2 rutor per centimeter blir betydligt mindre än en som är sydd på 3,5 rutor per centimeter. Diamond Painting väven finns endast i 3,5 rutor per centimeter.

Till exempel ett mönster som är 50 stygn högt och 50 stygn brett blir på 7,2 aida väv cirka 7 cm x 7 cm. På 3,5 väv (diamond painting väv) blir det cirka 13 cm x 13 cm. Så skillnaden är ganska stor.

Vill du beställa ett HAED korsstygns mönster gör du det på deras hemsida som du hittar här.

Det finns en bra Facebook grupp där det finns mer information om HAED Diamond Painting. Du hittar den här, (på engelska).