Har du fått din första Diamond Painting tavla och undrar vad gör jag nu? Det kanske känns överväldigande i början. Diamanterna kanske är mindre än du trott. Väven kanske ser väldigt skrynklig ut. Här hittar du lite kortfattad information om vad du bör göra, och vill du läsa mer så länkar jag till mina inlägg som är mer omfattande.

Rätt tavla

Det första du bör göra när du fått tavlan är att titta så att du fått rätt saker. Är det rätt motiv? Beställde du fyrkantiga eller runda diamanter? Titta så att du faktiskt fått den sort du beställde. Eftersom de fyrkantiga och runda diamanterna är olika stora så är det svårt att använda till exempel fyrkantiga diamanter till en väv som är gjord för runda. Om du får fel så kontakta företaget där du köpte tavlan och red ut problemet.

Inventera

Nästa sak du bör göra är en större inventering. Detta är det största steget och det som tar lite längre tid. Här vill du nämligen titta så att du har fått med rätt antal färger och rätt antal diamanter för varje färg. Du kan läsa ett längre inlägg om hur man gör en inventering och vad man bör tänka på här: så här gör du – inventering.

Se till att väven är slät

Innan du sätter igång och placerar diamanter på väven så bör du se till att väven är slät. Ibland kan det nämligen finnas bubblor i limmet på väven och sätter du ner diamanter på dessa så kommer de hamna högre än de andra. Det kan också vara svårt att få diamanterna att fästa på limmet. Det är också lättare att sätta ned diamanter på en väv som är slät än en som vill rulla ihop sig. Vill du läsa mer om vad du kan göra för att få väven slät hittar du det här: så här gör du – förbered väven.

Vad är sakerna?

Jag ser många som undrar vad sakerna man får med är. De verktyg man brukar få med när man köpt en tavla är ett tråg, en rosa penna och vax. Tråget används till att få diamanterna att hamna åt rätt håll så att de enkelt går att plocka upp och sätta på väven. Den rosa pennan används för att plocka upp diamanterna och sätta ned dem på väven. Vaxet är den rosa kladdiga fyrkanten som ligger i plast. Vaxet fyller man på i den rosa pennan för att kunna plocka upp diamanterna. Vill du läsa mer om de olika verktygen kan du göra det på länkarna här efter: för att läsa om tråg tryck här: tråg, för att läsa om den rosa pennan tryck här: rosa penna och för att läsa om vax tryck här: vax.

vad gör jag nu?
Verktygen som man ofta får med en Diamond Painting tavla.

Sätta igång

När du ser att allt är rätt och med så är det bara att sätta igång. Töm upp lite diamanter i tråget och skaka försiktigt på det. Detta gör att diamanterna hamnar med rätt sida upp. Det är inte jätte viktigt att få alla diamanter åt rätt håll, så länge majoriteten hamnar rätt så är det bra.

vad gör jag nu
Ett tråg fyllt med diamanter.

Dra bort en liten bit av skyddsplasten från väven för att blotta klistret på väven. Sedan tar du den rosa pennan och trycker ner den i vaxet. Kom ihåg att ta bort plasten från vaxet.

Fylla på vax i pennan
Tryck ned pennan i vaxet för att fylla spetsen med vax så du kan plocka upp diamanter.

När spetsen är full med vax, så sätter du ner den på en av diamanterna i tråget. Då ska diamanten med vaxets hjälp fastna på spetsen och du kan flytta pennan och sätta ned diamanten på rätt symbol på väven. Detta upprepar du för alla diamanter och till slut har du en färdig tavla. Jag hoppas att du nu inte känner dig lika vilsen utan att du har fått svar på frågan vad gör jag nu?.

Placera diamanter på väven
När vaxet är i pennan kan man plocka upp diamanter och placera dem på väven.