Inom Diamond Painting är färgnummer alltid samma om det är DMC-nummer. Hur vet man då om det är ett DMC-nummer? Jo ett DMC nummer har tre eller fyra siffror. Om du däremot har en Diamond Painting tavla med nummer 4 så är det inte ett DMC-nummer. Att tavlorna har samma färgnummer underlättar om du till exempel saknar diamanter till ett projekt. Du kan då använda diamanter från andra tavlor för att komplettera. Vill du veta mer om DMC-nummer kan du läsa det här: DMC-nummer – vad är det för något?.

Symbolkarta

På symbolkartan finns det ofta en kolumn med DMC-nummer. Ibland står det DMC i kolumnens rubrik på symbolkartan, men jag har haft sådana där det stått både BMC och DMS. Någon har det även bara stått ”no” på för kolumnen med DMC. Så det framkommer inte alltid tydligt vilken kolumn som är DMC nummer. Du kan läsa om hur du tolkar symbolkartan här: Symbolkarta – vad är det?.

färgnummer
En kolumn med färgnummer på en symbolkarta.

Påsarna

Vissa skriver även DMC-nummer på påsen med diamanter. Påsarna ser lite olika ut och ibland kan det vara lite knepigt att tyda vilket nummer som är DMC-numret. Då är det oftast enklast att titta på symbolen och sedan på symbolkartan för att lista ut vad DMC-numret är.

färgnummer
Två olika påsar märkta med DMC nummer.

Nyans skillnader

Det man behöver tänka på är att även om DMC-numren alltid är samma så kan det förekomma nyans skillnader. Beställer du tavlor från olika säljare så är sannolikheten stor att du kommer stöta på olika nyanser av samma färg. Så om du har till exempel 444 från två olika tavlor så kan den ena färgen vara ljusare eller mörkare än den andra. Det går bra att blanda dessa så vida du inte har stora områden med samma färg. För då om du kanske lagt hälften med en nyans och sedan lägger den andra med en annan så kan man se en kant där färgen byts.