Då är det dags för del tre i ”så här gör du”, tidigare har vi gått igenom så att allt finns med och så att väven är bra. Då är det dags för oss att titta på tillbehören. De tre absolut vanligaste tillbehören och de som man oftast får med ett Diamond Painting kit är en rosa penna, vax och tråg. Här får du veta vad dessa tre olika tillbehör är för något och hur de fungerar. Eftersom man ibland även får med en pincett så finns information om den också med. Vill du läsa de tidigare så här gör du inläggen hittar du dem här: så här gör du – inventering och så här gör du – förbereda väven.

Rosa penna

Den rosa pennan skulle jag säga är ett av de viktigaste tillbehören inom Diamond Painting. Det är med hjälp av denna som man sätter fast diamanter på den klistriga väven. Pennan har en metall del som har en urgröpning som man fyller med vax, mer om vax kommer nedan. När du sedan placerar pennan mot diamanten är det vaxet som gör att den fastnar. När diamanten sedan sätts ned på väven är klistret på väven starkare och diamanten släpper då från pennan.

tillbehören - rosa penna
Den rosa pennan fyller man med vax så man kan plocka upp diamanter med den.

Den metall del som sitter på pennan gör det möjligt att sätta ned en diamant i taget. Det finns dock lösa ändar man kan köpa som gör att man kan lägga flera diamanter på en gång. Ibland får man med dessa ändar när man köper ett Diamond Painting kit. Ändarna gör det möjligt att lägga 3, 6 eller 9 diamanter på en gång. De är dock inte i metall utan i plast, men de fungerar lika bra ändå. Om man har stora områden med samma färg så är dessa ändar väldigt bra att ha och snabbar upp läggningen av diamanter. Det tar lite tålamod att lära sig att få diamanterna att lägga sig rätt i tråget och plocka upp dem med ändarna. Men när man väl lärt sig det så går det betydligt snabbare.

Tre ändar som man kan sätta på den rosa pennan så man kan lägga flera diamanter på en gång.

Även om den rosa pennan är den viktigaste bland tillbehören är det också den som byts ut allra mest. En del tycker att den är för smal och att man inte får ett bra grepp på den. Den kan man lösa med ett penngrepp eller så byter man ut hela pennan. Det är flera företag som säljer alla möjliga olika sorters pennor. Så man kan variera sig i det oändliga, och hittar säkert en som passar just dig. Om du vill kan du göra en egen penna, hur kan du hitta instruktioner om här: Gör din egen Diamond Painting penna.

Pincett

Vissa företag skickar med en pincett bland tillbehören. Pincetten används i stället för den rosa pennan och används alltså för att placera diamanter på väven. Vanligast är att använda den till fyrkantiga diamanter då de är lättare att få ett grepp på. Du kan dock även använda den till runda men det är något svårare och krävs en del övning. Trycker du för hårt så flyger diamanterna iväg, så det gäller att hitta precis rätt tryck för att kunna plocka upp diamanterna.

Tillbehören - pincett
Pincetten kan man använda för att plocka upp diamanter med i stället för den rosa pennan.

Utöver att placera diamanter kan man även använda pincetten till att plocka bort diamanter som hamnat fel på väven. Detta eftersom man får ett bra grepp på diamanten med pincetten. En pincett med spetsigare udd brukar vara lättare för detta ändamål. Personligen gillar jag att använda pincetten när det är enstaka diamanter som ska placeras och det inte är några andra i närheten. Likaså om man lägger i schackrutemönster så brukar jag använda pincetten för att placera första omgången med diamanter. Sedan använder jag rosa pennan för att fylla i hålen.

Vax

När man beställer ett färdigt Diamond Painting kit får man bland tillbehören med en liten rosa fyrkant omgiven av plast. Detta är vax och det sätter man i udden på den rosa pennan för att kunna plocka upp diamanter. Dra bort en liten bit av plasten och tryck ned pennan i vaxet så fylls spetsen med vax. Vissa företag har ljusblått vax i stället för rosa, men det är precis samma sak bara i en annan färg.

Tillbehören - vax
Man drar bort plasten från vaxet och sedan kan man trycka ned spetsen på rosa pennan i det för att fylla den med vax så man kan plocka upp diamanter.

Allt eftersom man använder pennan så kommer man att få sämre grepp på diamanterna. Detta brukar innebära att man behöver fylla på mer vax i pennan. Ofta räcker det att fylla på lite, men ibland behöver man byta ut allt. Man kan enkelt peta ut det ur spetsen med en pincett och sedan fylla på nytt fräscht vax. Anledningen till att man ibland behöver byta ut allt vax i pennan är för att det blir fullt med smuts. Damm och partiklar från diamanterna fastnar i vaxet även om man inte ser det. En del tycker inte om vaxet då de tycker att man får byta väldigt ofta, och använder häftmassa i stället. Något som fungerar väldigt bra tycker jag.

Tråg

Sist ut bland tillbehören är tråget, men det betyder inte att det är minst viktigt. Tråget är det som gör det enklare att plocka upp diamanter med pennan. I tråget tömmer man ut diamanter och sedan skakar man försiktigt på det så att diamanterna hamnar med rätt sida upp. Rätt sida upp är den spetsiga sidan, man vill att diamanterna ska hamna med den platta sidan nedåt så att man kan enkelt plocka upp dem med pennan. Man vill nämligen ha den platta sidan nedåt då det är den som skall placeras på väven.

grönt tråg
Litet grönt tråg som är det man oftast får med en Diamond Painting.

Tack vare skårorna i tråget vars mellanrum diamanterna precis får plats i, så hamnar de åt rätt håll. Det man ska tänka på är att inte fylla tråget med för mycket diamanter för då ligger de ovan på varandra i stället för att de hamnar i skårorna. Vilket motarbetar hela syftet med tråget.

tillbehören tråg
Ett tråg med diamanter där majoriteten av diamanterna ligger åt rätt håll.

Det finns olika sorters tråg, men bland det vanligaste tråg man får med ett Diamond Painting kit är det gröna lilla tråget. Det är ett bra tråg för nybörjare eller om man har en mindre tavla. Lägger man större tavlor som har mycket utav samma färg märker man snabbt att man måste fylla på det väldigt ofta. Då är det en bra idé att införskaffa sig ett större. Det finns många olika storlekar på tråg och olika utseenden så det är inte svårt att hitta ett som man gillar. Vill du läsa om olika tråg som finns kan du det här: Tråg – vad finns det för olika sorter?.