I förra delen av ”Så här gör du”, (som du kan hitta här: Så här gör du – inventering), gick vi igenom hur man inventerar sitt Diamond Painting kit. När du har genomfört inventeringen och är säker på att du har fått med allting till din Diamond Painting tavla så ska vi fokusera på väven. Du vill nämligen förbereda väven lite för att diamanterna ska fästa så bra som möjligt och för att få ett bra slutresultat. Här går vi igenom hur du gör för att förbereda väven innan du börjar på din Diamond Painting tavla.

Slät väv

Om väven du fått med är helt slät och utan några veck eller bubblor så säger jag grattis. Väven du fått är verkligen top noch och du bör fortsätta beställa saker från den säljaren. Eftersom du inte behöver förbereda väven något så behöver du egentligen inte läsa så mycket mer här. Dock kan det vara intressant för dig att veta vad du gör om väven någon gång inte skulle vara slät. Eller om du själv råkar förvara väven på ett sätt som gör att den fått veck.

Varför är väven skrynklig?

Anledningen till att väven är skrynklig kan bero på olika saker. En anledning är att säljaren inte paketerade den ordentligt och paketet fått smällar i postgången. Till exempel så kan det ha legat något annat tungt paket på ditt och mosat innehållet då förpackningen inte kunde stå emot tyngden. Det är så klart väldigt tråkigt när detta händer och om väven är väldigt skrynklig och dessa tips inte fungerar för att få den slät så ska du kontakta den du köpte tavlan av. Om de paketerat undermåligt så behöver säljaren få veta det och du vill så klart ha någon ersättning. Är paketet bra paketerat men blivit skadat i postgången trots detta så behöver säljaren kontakta speditören och reda ut det.

förbereda väven
Ett paket som blivit tillknycklat i postgången.

Skrynklig väv

Har du tagit ut din väv och konstaterat att den verkar skrynklig? Då bör du innan du börjar lägga diamanter på den försöka få den slät. Att få den slät kan man göra på olika sätt. Det absolut enklaste är att börja i ett hörn och ta bort skyddsplasten en bit. Sedan sätter du tillbaka den och stryker då med handen på den. Gör detta från alla hörn och väven bör sluta rulla ihop sig och bli slätare. Jag har hittat en video på YouTube som visar detta på ett väldigt bra sätt som du kan hitta här: How to flatten a rolled canvas (Obs den är på engelska). Hon i videon har skyddspapper som är delat men det är samma princip om du har ett helt stycke.

Fungerade det inte eller är väven väldigt skrynklig? I så fall skulle jag rekommendera dig att stryka den. Detta gör du på en låg värmenivå och väldigt försiktigt på avigsidan med en handduk i mellan. Tänk på att du inte ska ta bort skyddsplasten utan den måste vara kvar så att limmet inte släpper. Detta är också anledningen till att du ska vara väldigt försiktig när du stryker, så limmet inte smälter och rinner ut.

förbereda väven
Här är frågan om det går att förbereda väven, eller om den är för skrynklig.

I press

Om du inte har tänkt sätta igång med din Diamond Painting tavla på en gång så är det bra att förvara den på ett sätt så att den håller sig slät. Du kan lägga den i press under några tunga böcker eller under madrassen. Om du lägger den under madrassen skulle jag rekommendera att lägga den mellan två kartong bitar. Så är du säker på att den inte råkar böjas när du sover i sängen. Jag har även läst om de som har hängt väven på en byxgalge och låtit den hänga ut sig. Det tar så klart lite längre tid, men beställer man ett gäng tavlor åt gången så går det ju bra. Eftersom man ändå inte brukar börja med alla på en gång så gör det inget att några hänger ut sig på en galge. Det är även ett smart sätt att förvara väven om man inte har så mycket utrymme.

Bubblor

Något som kan vara i limmet på viss väv är bubblor. Har du bubblor i limmet så hjälper det inte att bara ta bort skyddsplasten och sätta tillbaka den. Nej du måste bli av med luften i bubblorna. Det enda sättet du kan göra detta på är att försiktigt göra hål i bubblorna med kniv. Enklast är att använda en mattkniv, eftersom den har ett tunt blad. Har du en liten bubbla kan du sticka hål på den med en nål. När du gjort hål i bubblan (antingen med kniv eller nål) måste du trycka ur luften ur bubblan. Sätt tillbaka skyddsplasten och tryck på området där bubblan är så ska luften gå ur den.

bubblor
Bubblor i limmet på en Diamond Painting väv.