Har du tänkt ge dig in i Diamond Paintingens härliga värld? Vill du innan du börjar vet hur man gör? Då har du hittat rätt! Detta är nämligen första delen i en fördjupad instruktion om hur man gör. Först ut är inventering. Du lär dig vad du bör gå igenom och kontrollera när du får ditt Diamond Painting kit. Anledningen till att man vill kontrollera så att allt är med är så att man kan kontakta säljaren på en gång om något är fel. Tänk på att det finns inget rätt eller fel sätt att göra inventeringen. Detta är mitt sätt och jag vill visa vad du behöver tänka på när du får din Diamond Painting så du inte missar något.

Rätt motiv och storlek

Vi börjar inventeringen med att öppna paketet och titta så att vi har fått rätt motiv. Du behöver inte rulla upp väven för att se motivet. Utan du kan se det i ena hörnet när väven är hoprullad. Se nedan bild för hur det kan se ut.

Motivet på väven
Motivet på Diamond Painting väven.

När vi har förvissat oss om att vi har rätt motiv tittar vi så att vi har fått diamanter och rätt storlek på väv med. Du behöver inte titta noggrannare på diamanterna just nu, vi tittar mer på dem senare. Utan nu ska du bara konstatera om de kommit några diamanter med paketet eller inte. Kontrollera även så att du har fått rätt storlek på väven. Det är inte kul att börja på en tavla bara för att inse att de skickat en storlek mindre än vad man beställt. Storleken brukar oftast stå på väven, men gör den inte det kan du alltid mäta väven själv.

Tråg, penna och vax

För att kunna göra din Diamond Painting behöver du även lite tillbehör. Dessa får man med sitt kit. Det är ett tråg, en rosa penna (kan även vara vit) eller en pincett samt en bit vax (kan vara rosa eller blått). Om detta kommit med så kan du vara säker på att du har verktygen som behövs. Du kan läsa mer om tillbehören här: Så här gör du – Tillbehören.

Tillbehör - inventering
De tillbehör man kan få med ett Diamond Painting kit.

Rätt antal olika färger

När du sett att du verkar ha med allting så behöver du kontrollera att du fått rätt antal olika färger. Börja med att lägga de påsar med samma nummer tillsammans. Det underlättar om du lägger dem i nummerordning. Räkna hur många olika färger det är. Sedan letar du upp symbolkartan. Den kan antingen vara på ett löst papper eller sitta tryckt på väven. När du hittat symbolkartan titta på den och se hur många färger det skall vara totalt. Stämmer antalet överens med hur många olika färger du fick fram när du räknade påsarna? Bra, då har du konstaterat att du har korrekt antal olika färger. Tavlan nedan har 40 olika färger, vilket du ser på första kolumnen som har siffrorna 1-40 listade.

antal olika färger
Denna tavla har 40 olika färger som du kan se i den första kolumnen.

Rätt färger

Nu ska vi gå över till att se så att de färger du har fått är rätt färger. Börja högst upp på symbolkartan med nummer ett. Leta upp kolumnen med DMC-nummer och leta sedan upp påsen med det numret på. Påsarna som diamanterna kommer i kan ha lite olika utseende men det bör stå DMC-nummer på dem. Se nedan bild för hur det kan se ut.

DMC-påsar
Olika utseende på påsar märkta med DMC-nummer.

När du lokaliserat DMC-numret på påsarna är det bara att jämföra med symbolkartan så att du har påsar för alla de olika färgerna.

Rätt antal diamanter

Detta är den lite mer krångliga delen av inventeringen, men var inte orolig vet man vad man ska titta på går det lättare. På symbolkartan står det hur många diamanter som behövs till tavlan. Det står även hur många påsar som man fått av varje färg. Detta gör att man inte behöver räkna alla diamanterna en och en. Påsarna brukar finnas i tre olika storlekar som du kan se på nedan bild. När det står antalet påsar på symbolkartan är det de minsta påsarna som man angett antalet av. Det vill säga de som innehåller cirka 200 stycken diamanter.

diamanter i en påse
Hur många diamanter som brukar finnas i de olika stora påsarna.

Titta på din symbolkarta och börja med den första färgen. Ta alla de påsar som är markerade med det DMC-numret och lägg i en hög. Räkna hur många påsar du har i din hög. Titta på symbolkartan och raden för den aktuella färgen. På nedan bild ser du att till denna tavlan behöver man tre påsar av DMC-nummer 645. Som du kan se så har jag fått med tre påsar som är märkta 645. Vilket innebär att jag har fått med tillräckligt med diamanter för att kunna göra klart tavlan.

Inventering
Till denna tavla behövs det tre påsar av DMC 645.

Nu brukar jag dock göra en sista kontroll. Minns du att jag nämnde att det står på symbolkartan hur många diamanter man behöver? Om du tittar på bilden ovan och på rad 11 (där mina fingrar är), så står antalet diamanter i den näst sista kolumnen. Man behöver alltså 521 diamanter av DMC 645 till denna tavla. Vi har fått med tre påsar med 200 diamanter i varje påse. Om man då tar 200 gånger 3 så får man 600. Vilket betyder att jag har fått 600 diamanter. Det innebär att jag fått med en hel del extra diamanter till tavlan eftersom jag ”bara” behöver 521 stycken.

Diamanter i zip-påse

Om du har fått diamanterna i en zip-påse i stället för de inplastade, så har säljaren troligtvis gått på vikt i stället för antal. Går säljaren på vikt så brukar påsarna vara på 2 gram, 5 gram eller 10 gram. En påse på 2 gram innehåller ungefär 300 diamanter, 5 gram 700 diamanter, och 10 gram 1400 diamanter. Detta gör så klart inventeringen något krångligare då man inte kan räkna antal påsar, utan man får i stället väga dem. Om du väger en påse och vikten på den är 7 gram. Så kan du räkna så här: 2 gram påse + 5 gram påse = 7 gram. En påse på 2 gram innehåller 300 diamanter och en på 5 innehåller 700 diamanter, 300 + 700 = 1000. Så har du en påse på 7 gram bör den innehålla ungefär 1000 diamanter.

Avslutning

Om du har gått igenom alla stegen ovan och allting stämt så är inventerings delen slut. Nu kan du vara säker på att du har allting för att påbörja din Diamond Painting tavla. Om något saknas eller är felaktigt bör du kontakta den du köpt tavlan av för att få hjälp. Jag hoppas att du tycker att detta inlägg är både informativt och lärorikt. Det kommer att dyka upp fler inlägg med mer djupgående information om hur man gör med Diamond Painting framöver.