Jag har en hel del Diamond Painting diamanter över från alla tavlor jag gjort och jag vill inte slänga dem. Så jag försöker komma på saker jag kan göra med dem. Här om veckan snubblade jag över tomma nyckelringar och tänkte genast att de där måste man kunna göra något med. Sagt och gjort så tog min kreativa ådra över, och här kan du läsa hur jag gjorde.

Vad jag köpte

Nyckelringarna hittade jag på AliExpress, och kunde inte låta bli att köpa dem. De har en yttre storlek på 36 x 55mm och den storlek som man kan sätta diamanter på är ungefär 28 x 41 mm. Vill du prova på detta kan du hitta nyckelringarna här: tomma nyckelringar.

Nyckelring
En tom nyckelring som man kan använda till Diamond Painting diamanter.

Räkna på hur många diamanter som får plats

Jag började med att göra en snabb räkning på hur många diamanter som skulle få plats i en nyckelring. En fyrkantig diamant är ungefär 2,5 mm x 2,5 mm. Storleken på där man kan sätta diamanter är 28 mm bred och 41 mm hög. Vilket gör att vi enkelt kan räkna ut på ett ungefär hur många diamanter som får plats. Vi tar helt enkel 28 delat på 2,5 vilket blir 11,2 samt 41 delat på 2,5 och det blir 16,4. Eftersom vi inte kan dela en diamant så avrundade jag helt enkelt neråt. Då bör det alltså få plats 11 diamanter på bredden och 16 på höjden. Innan jag satt igång provade jag faktiskt att det stämde, så jag inte hittade en massa mönster som sen inte gick att använda.

Hitta mönster

När jag kommit på hur många diamanter som passade in i nyckelringen, så Googlade jag efter ”mini cross stitch”. Det vill säga små korsstygnsmönster. Eftersom jag håller på med korsstygn så tänkte jag att det bör vara enklast att hitta sådana mönster och använda dem. Det första jag insåg är att jag kan inte göra efterstygn på något sätt med diamanterna, så enbart mönster med hela korsstygn fungerar. Så min jakt påbörjades och jag hittade en del som jag gillade. Då mest bilder på mönster, och inte färdiga mönster i sig. Eftersom jag gjort egna korsstygnsmönster så har jag program för att skapa detta, och gjorde om bilderna till mönster. Jag använder KG-Chart och PC Stitch för att göra egna mönster, båda kostar pengar men finns test versioner. Vill du prova så hittar du dem här: KG-Chart och PC Stitch. Mitt mönster med hjärtan finns här: DP hjärtan. Färgerna går så klart att ersätta med de som du har hemma.

hjärtan
Mönstret med hjärtan jag skapade.

Sätta fast diamanterna

När du har ditt mönster är det bara att sätta diamanterna i den del som man tar loss, den som är lite mindre än den andra. Jag använde inget för att få diamanterna att stanna kvar när jag gjorde den första. Vilket gör att man måste vara väldigt försiktig dels när man sätter dit diamanterna men även när man ska montera ihop den. Jag fick göra om den med hjärtan tre gånger då jag bland annat lyckades tappa pincetten på nyckelringen. Så det går att göra utan att använda lim eller lack, dock så är det väldigt knepigt och man måste vara väldigt försiktig. Jag provade att göra en där jag limmade fast diamanterna, och det gick bra. Dock så har jag märkt att det lim jag använde inte blir genomskinligt när det torkat, vilket inte blir snyggt. Jag lyckades också montera ihop den innan limmet var torrt vilket gjorde att ena sidan blev vit. Jag ska prova att använda lack, samt försöka hitta ett lim som blir genomskinligt när det torkar. Då bör de bli riktigt snygga när de är klara, plus att de är enklare att montera.

Nyckelring
Det vita man ser är limmet som har torkat.

OBS! Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar till AliExpress.