Det är många som beställer sina Diamond Paintings från utlandet, och det är en del som man bör ha koll på när man lägger sin order. Kommer man behöva betala tull, moms eller andra avgifter för sitt paket eller är allting inkluderat? Här kan du läsa om vilka avgifter du behöver betala när du beställer från ett land inom EU samt utanför EU.

Beställt från land inom EU

Har man beställt en vara från ett land inom EU så behöver man inte betala moms, tull eller andra avgifter för den. Det pris man ser när man köper sin vara är alltså det som man betalar. Man kommer inte få några överraskningar när paketet väl kommit till Sverige.

Beställt från land utanför EU

Har man beställt en vara från ett land utanför EU så ska alltid moms betalas för den. Den skall även tulldeklareras och ibland kan man även behöva betala tull och andra skatter och avgifter. Oftast är det företaget som transporterar varan som gör din tulldeklaration och tar ut momsen åt dig. Underlaget som används är fakturor och andra handlingar som följer med paketet. Detta tar transportföretagen (Postnord, UPS med flera) ofta ut en avgift för att göra. Om du inte får ett meddelande från transportföretaget om att betala, så behöver du kontakta Tullverket och göra detta själv. Att inte tulldeklarera eller betala moms på sitt paket räknas nämligen som smuggling. Det är faktiskt ditt ansvar som köpare att se till att det blir betalt.

Hur mycket måste jag betala för moms och tull?

Om din vara kostar under 1500 kr så behöver du inte betala någon tull för den. Kostar den mer än 1500 kr så skall tull betalas. Momsen skall däremot alltid betalas oavsett värdet på varan. Den svenska momsen är på 25% för de flesta varor och beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. För till exempel livsmedel är den däremot 12% och på böcker och tidningar är den endast 6%. För Diamond Painting tavlor och tillbehör är det alltså 25% som gäller.

Behöver man betala moms och tull på en gåva?

Inom EU behöver du inte göra det. Får du en gåva från ett land utanför EU så behöver du inte betala moms och tull så länge värdet är under 500 kr. Gåvan måste även vara för privat bruk samt att det måste vara en privatperson som ger gåvan till en annan privatperson. Ett företag kan alltså inte skicka en gåva till en privatperson. Är gåvans värde över 500 kr men under 1500 kr skall man betala moms för den. Är det över 1500 kr skall både moms och tull betalas för gåvan.

Postnords avgift

Från 1 mars 2018 tar Postnord ut en avgift för att sköta moms och tull hanteringen åt dig när du köper en vara från ett land utanför EU. Om innehållet i ditt paket är värt mindre än 1500 kr betalar du 75 kr i avgift till Postnord. Är innehållet värt mer än 1500 kr eller om det är en restriktionsvara så blir avgiften i stället 125 kr. De övriga avgifter som betalas är moms, tull och eventuella skatter.

Postnord och Wish har kommit överens och satt i drift en lösning som gör att moms och andra avgifter ingår i slutpriset du ser hos Wish. Detta innebär att du behöver inte betala några avgifter till Postnord när du hämtar ut ditt paket. Dessa ingår i fraktavgiften som du betalar till Wish. Wish i sin tur betalar å dina vägnar momsen och avgifterna till Postnord. Ditt paket kommer att märkas med en etikett som gör att Postnord vet att moms redan är betald för paketet.

Läs mer

Du kan läsa mer om ämnet hos Tullverket: Allmänt om att handla på nätet.