Om du har gjort flertalet Diamond Painting tavlor så har du säkert råkat ut för att när du öppnar en påse med diamanter så hoppar de iväg i stället för att landa i tråget. Orsaken till detta är statisk elektricitet. Det är inte så farligt som det låter. Utan det går att få bukt med statiska diamanter genom några enkla knep.

Metod 1 – Frysen

En del säger att de har blivit av med statiska elektriciteten genom att lägga diamanterna i en påse i frysen över natten. Jag har personligen inte provat det, men fungerar det så är det en väldigt simpel lösning på problemet.

Metod 2 – Vatten med sköljmedel

Det ska även gå att bli av med elektriciteten genom att lägga diamanterna i vatten som man haft i lite sköljmedel. Lägg dem i vattnet en liten stund och låt dem torka på papper. Då kommer de inte längre vara statiska och du kan sätta fast diamanterna på väven.

Metod 3 – Tråget på fuktad trasa

Om du placerar ditt tråg på en fuktad trasa så kan du bli av med en del av den statiska elektriciteten. Tänk på att trasan endast skall vara fuktig, och inte droppa av vatten. Se också till så att du inte ställer den fuktiga trasan på väven. Mitt tips är att ha den fuktiga trasan på en tallrik.

Metod 4 – Tumlardukar ( dryer sheets)

Något som verkar vara populärt i USA är att använda så kallade ”dryer sheets” för att få bukt med statiska diamanter. Dessa verkar dock inte vara så vanliga i Sverige, men går att få tag i. De kallas på svenska för tumlardukar.  I vanliga fall används de till att lägga ovan på tvätten i torktumlaren. Istället för att man använder sköljmedel vid tvätt. Till Diamond Painting så klipper man bitar av duken och lägger tillsammans med diamanterna.

Statiska diamanter
Tumlardukar som kan användas för att motverka statiska diamanter.

Metod 5 – Torra händer

Om du har torra händer kan det också göra att diamanterna blir statiska. Det bästa du kan göra då är att smörja in händerna med handkräm så de blir mindre torra.