Det finns en del som undrar om Diamond Painting är som korsstygn. Svaret på den frågan är nja. Diamond Painting har en del likheter med korsstygn och du kan använda korsstygnsmönster till Diamond Painting.

DMC-nummer

dmc karta
En DMC färgkarta för korsstygn.

I både korsstygn och Diamond Painting använder man
DMC:s färgkodning för broderitråd. I korsstygn är det tråden som är numrerad enligt DMC och i Diamond Painting är det diamanterna. Det är detta som gör att man kan använda korsstygnsmönster till Diamond Painting. Om du har ett korsstygnsmönster med DMC-nummer 444 så kommer tråden och diamanterna vara gula. Vilket gör att du kommer få rätt färger på dina verk.

Färdigtryckt väv

Om du någon gång har broderat korsstygn på en färdigtryckt väv så kommer den färdigtryckta Diamond Painting väven se ganska bekant ut.

Olika storlek

Diamanterna till Diamond Painting är antingen runda eller fyrkantiga. De fyrkantiga diamanterna är 0,25×0,25 cm stora. De runda diamanterna är 0,28×0,28 cm stora. För korsstygn så är det alltid kors man syr men man kan använda olika många trådar för att täcka väven. Diamond Painting väv brukar likställas som 10 count aida väv, (ca 3,5 rutor/cm) och är den enda storleken som de kommer i. Korsstygnsväven däremot finns i många olika storlekar (count) 11, 14 och 18 för att nämna några. Väven mäts i hur många rutor som finns på en tum. Så på en 14 count väv är det 14 rutor per tum, en 18 count har 18 rutor per tum. Så en väv med 18 count har mindre rutor än en på 14. Detta gör att man kan själv bestämma hur stor bild man får när man syr korsstygn.

18 Aida väv
18 count (7,2 rutor/cm) Aida väv.

Till exempel om du har ett mönster på 100×100 stygn och syr den på 18 count aida så kommer den bli cirka 14×14 cm stor. Syr du den däremot på 14 count aida så blir den cirka 18×18 cm stor. Om du i stället använder dig av Diamond Painting väv kommer den bli ca 25,4×25,4 cm stor.