Full drill är ett uttryck som man ser ofta inom Diamond Painting. Både vid beställning av tavla men också när andra beskriver tavlan de håller på med eller en som de gjort. Här informerar jag vad uttrycket full drill betyder och varför det är bra att känna till det.

Vad är ordens innebörd?

Full drill är Engelska, men om du skulle skriva in det i Google translate så får du ”full borr” som översättning. Inget som direkt är informativt och säger något om vad det är. Bryter man ned uttrycket och tar ett ord i taget, så blir det något lättare att förstå vad som menas. Om vi tar första ordet ”full” och direktöversätter det till svenska så blir det ”full”. Det som åsyftas då är inte tillståndet vid alkohol intag, utan mer så som man säger att ett glas är fullt. Även om ordet full är en hyfsad översättning skulle jag nog säga att fylld är bättre.

full drill
Ordet ”full” i ”full drill” översatt blir full eller rättare översatt i sammanhanget fylld.

Nu kommer vi till det andra ordet ”drill”, vilket inte går att direkt översätta. Som jag nämnde tidigare så betyder ”drill” borr eller borra. Vad har då borrar med Diamond Painting att göra kanske du funderar. Det man syftar på med drill är diamanterna, men varför säger man då inte bara ”full diamonds”? Jag har dessvärre inget bra svar på det.

Borra en Diamond Painting
Vad har borrar med Diamond Painting att göra?

Min misstanke är att när man översatte instruktioner för hur Diamond Painting fungerar från Kinesiska till Engelska så blev det ordet ”drill” för att beskriva diamanterna. Översättning mellan Kinesiska och Engelska är inte lätt alla gånger, och jag har sett översättningar på produkter som jag köpt på AliExpress med en del konstiga ord så jag tycker inte det känns orimligt.

Vad innebär full drill?

När man förstår vad orden syftar på är det kanske enklare att förstå vad som menas med full drill. Det betyder att du fyller hela tavlan med diamanter. Bakgrund och allting på tavlan görs upp av diamanter. Ingenting av väven syns, utan när du satt på alla diamanter kommer du enbart se diamanter när du tittar på den. Med undantag av kanten runt om, där du har exempelvis företagsnamn och symbolkarta, men det brukar man ta bort när man ramar in tavlan.

Full drill
En Diamond Painting tavla gjord i ”full drill”.