Jag har sett många som säger att ”diamanterna är mycket mindre än jag trodde” när de väl fått sitt Diamond Painting kit. Frågan som kommer härnäst är hur stora är diamanterna. Här tänkte jag skriva lite om just detta. Vad är storleken på de olika sorters diamanter som finns.

Fyrkantiga diamanter

De fyrkantig diamanterna är 0,25×0,25 cm stora, eller om du har lättare att tänka i millimeter blir det 2,5 x 2,5. Lägger du fyra stycken fyrkantiga diamanter bredvid varandra så kommer du upp i en centimeter. Som du kan förstå är de alltså väldigt små.

Hur stora är diamanterna
En fyrkantig diamant bredvid en linjal som visar hur stor diamanten är gentemot en centimeter.

Runda diamanter

De runda diamanterna är något större än de fyrkantiga, och har en storlek på 0,28×0,28 cm. Vilket i millimeter blir 2,8×2,8. Om du lägger 4 stycken runda diamanter bredvid varandra så kommer du upp i 1,12 centimeter. Så de runda diamanterna är inte speciellt stora de heller, även om de är marginellt större än de fyrkantiga.

Hur stora är diamanterna
En rund diamant bredvid en linjal som visar hur stor diamanten är gentemot en centimeter.

Strass diamanter (rhinestone)

Strass diamanter är oftast runda och är i samma storlek som de vanliga runda diamanterna. Det vill säga de är 0,28×0,28 cm stora (eller små, hur du nu vill se det).

Hur stora är diamanterna
En rund strass diamant bredvid en linjal som visar hur stor diamanten är gentemot en centimeter.

Special formade diamanter

De special formade diamanterna kommer i alla möjliga former och storlekar. Jag har haft en tavla som hade stjärnformade diamanter, och en annan som haft diamanter formade som snöflingor. Även fyrkantiga strass diamanter har jag varit med om, men de har varit större än de vanliga fyrkantiga diamanterna. De finns verkligen en uppsjö olika och det är därför svårt att svara på frågan ”hur stora är diamanterna”. På nedan bild kan du se några av de jag har fått med och använt på tavlor samt vilken storlek de har.

Hur stora är diamanterna
Olika special formade diamanter bredvid linjaler som visar hur stor diamanten är.