För att Diamond Painting diamanterna ska fästa på väven så säger man ofta att det är lim som det är på väven och som gör att de sitter kvar. Detta är inte helt sanningsenligt, utan det finns två olika sätt man använder för att diamanterna ska fästa på väven. Det ena är vad som på engelska kallas för ”poured glue”, vilket på svenska blir ungefär ”hällt lim”. Det andra är dubbelsidig tejp (ofta kallat adhesive tape på engelska). Här försöker jag reda ut skillnaderna.

Vad är dubbelsidig tejp?

Dubbelsidig tejp är precis vad det låter som; dubbelsidig tejp. Man har tagit ett stort stycke dubbelsidig tejp och satt fast på väven över mönstret. Om det är en stor tavla kan man ibland se en kant där de skarvat tejpen. Det enklaste sättet att se om en tavla har dubbelsidig tejp är på att den har vit skydds plast. Du kan också se det på att tejpen sträcker sig en bit utanför motivet. Om du skrapar med nageln på kanten så kommer den så småningom att släppa och du kan tydligt se att det är dubbelsidig tejp.

dubbelsidig tejp
En väv med dubbelsidig tejp där man ser kanten på tejpen tydligt.

Vad är poured glue (hällt lim)?

Poured glue är flytande lim som man hällt på väven och sedan spridit ut jämnt över den. Att en tavla har poured glue kan man se på att skydds plasten är genomskinlig. Du kan också se det på att limmet slutar oftast precis där motivet tar slut. Du får alltså inte en kladdig kant runt motivet.

poured glue hällt lim
En väv med poured glue (hällt lim). Kanten är inte skarp som vid dubbelsidig tejp.

För- och nackdelar med dubbelsidig tejp

En nackdel med dubbelsidig tejp är att den är känslig och får lätt bubblor. Om du tar av skydds plasten så kan det bildas bubblor när tejpen kommer i kontakt med luften. Även om du inte såg några bubblor när du öppnade tavlan första gången så kan de uppstå efteråt. En fördel är att det inte påverkas av luftfuktighet och diamanterna kan inte glida omkring i limmet.

För- och nackdelar med poured glue (hällt lim)

En nackdel med poured glue är att om det inte fått härda ordentligt så kan limmet vara mjukt och diamanterna kan glida omkring på väven. En fördel med poured glue är att det är tåligare, och får inte bubblor av att bli vikt eller ihop rullat. Detta gör att du kan förvara väven ihop rullad utan att vara orolig över att det blir märken som inte går bort.