Ibland när man tömmer ut diamanter i tråget märker man att diamanterna sitter ihop. Trots att man skakar på tråget eller klämmer på dem med fingrarna så delar de inte på sig. Eftersom man inte vill ha för få diamanter till sin Diamond Painting behöver man få isär dem. Det finns några enkla knep som man kan göra för att få dem att dela på sig.

Metod 1 – Gröna tråg

Denna metod kräver att du har två stycken likadana gröna tråg. Det som man gör är att man tömmer ut påsen med diamanter i det ena gröna tråget och sedan tar man det andra och sätter ovanpå det andra. Det ska vara med botten i det andra så att de går i varandra. Som på nedan bild.

tråg
Gröna tråg som används för att dela på diamanter som sitter ihop.

Sedan trycker du ihop dem och bör då höra flera klickljud som innebär att diamanterna släpper från varandra. Visst är det ett ganska tillfredsställande ljud?

Metod 2 – Brödkavel

Ta diamanterna och töm upp dem i en påse som du kan försluta (med en knut, zip-lås eller liknande). Lägg påsen på ett hårt oömt underlag och bred ut diamanterna i påsen. Ta sedan brödkaveln och kavla över diamanterna. Nu bör de dela på sig.

Metod 3 – Mortel

Om du har en mortel hemma så kan du använda den för att försiktigt stötta isär diamanterna. Ta inte i för mycket för då finns risken att diamanterna går sönder.

mortel
Mortel som kan används för att dela på diamanter som sitter ihop.

Metod 4 – Tablettkrossare

Du kan köpa en tablettkrossare för att enkelt dela på diamanterna. Du öppnar locket, lägger i diamanterna, sätter tillbaka locket och sedan skruvar du på ”öronen” för att få ”piggen” att gå nedåt. Detta gör att det blir tryck på diamanterna och de delar på sig. Med denna metod slipper man få diamanter överallt då de stannar i burken. De finns att köpa här.

pillcrusher
Tablettkrossare som går att använda till att dela på diamanter som sitter ihop.