Om du är ny på Diamond Painting kanske du har fått rådet att lägga i schackrutemönster. Vad är då schackrutemönster och varför använder man det? Det är två frågor som jag tänkte förklara här.

Vad är schackrutemönster?

Om du har sett ett schackbräde så har du nog en uppfattning om vad schackrutemönster är. På ett schackbräde är nämligen varannan ruta i en färg och varannan ruta i en annan. När man då säger att något har schackrutemönster så är det helt enkelt så att det har rutor med varannan ruta i olika färger. Inom Diamond Painting så sätter du en diamant på varannan plats. Vilket gör att det ser ut som ett schackbräde när du satt många diamanter.

schackrutemönster
Ett schackbräde där varannan ruta är brun och varannan ruta är beige.

Varför använder man schackrutemönster?

När du nu förstår vad det är så kanske du undrar varför man använder det. Det finns några olika anledningar till det. En av de vanligare angivna är att diamanterna hamnar rakare. En annan anledning är att risken för att det blir glipor mellan diamanterna minimeras. Sedan har vi så klart det härliga klicket. Ofta när man fyller i ”hålen” så hörs ett klick. Vilket många finner ganska tillfredsställande. Jag är en av dem som gör det, varför kan jag inte riktigt svara på. Men av någon anledning så känns det oerhört bra när man hör det lilla klicket. Denna metod gör också att de stora områdena i samma färg blir mindre tråkiga att lägga.

Personligen så brukar jag använda pincetten när jag börjar med schackrutemönstret. Jag tycker det är lättare att placera diamanterna med pincetten än pennan. Sedan fyller jag i hålen med den rosa pennan. Detta för att pincetten känns lite för stor för att få ned diamanterna i hålen.

schackrutor
Diamanter lagda i ett schackrutemönster.