Om du har beställt Diamond Paintings från AliExpress för första gången och aldrig sett ett sms från PostNord gällande moms och hanteringsavgift kan det vara svårt att veta om just det sms du fått är äkta eller ej. Det förekommer en hel del fejkade sms som säger att du ska betala för ett paket. I den djungeln kan det därför vara svårt att veta vilka som är äkta och vilka som är fejk. Här förklarar jag hur ett äkta PostNord sms ser ut.

Avsändaren

Ett äkta sms kommer från avsändaren PostNord. Vilket innebär att när du får sms:et så står det inte ett nummer eller något annat konstigt. Det står bara PostNord. Vilket är ganska logiskt då det faktiskt är dem som skickat sms:et.

Innehållet

Alla de sms jag fått från PostNord rörande paket jag beställt från AliExpress har haft samma text i sig. Nämligen det som står nedan:

Ditt paket har kommit till Sverige. Innan PostNord kan skicka det till dig behöver importmoms och deklarationsavgift om sammanlagt XX,XX SEK betalas enligt specifikation på betalsidan. Gå till https://moms.postnord.se/IDPåFörsändelse/Postnr och betala senast den ”datum”.

Där XX,XX är beloppet de vill att du ska betala in, 75 kr av detta är deklarationsavgiften (hanteringsavgiften) om värdet understiger 1600 kr för paketet. Det som står näst sist i länken (IDPåFörsändelse ovan) är det ID nummer du har på ditt paket, står som ”Tracking number” hos AliExpress. Det som står sist i länken (Postnr ovan) är ditt postnummer. Där det står datum ovan ersätts med ett datum för när du senast måste betala för att få ditt paket. Betalar du inte kommer paketet att skickas tillbaka till avsändaren.

Hemsidan

Trycker du på länken hamnar du inne på hemsidan PostNord använder för att betala moms. Eftersom länken innehåller både försändelse ID och ditt postnummer hamnar du automatiskt inne på ditt paket. Väl inne på sidan finns information om order-id och försändelse-id. Du ser också hur mycket av totalkostnaden som är importmoms och deklarationsavgift. Ibland kan det även finns en länk där du kan se en bild på paketet. För att betala har du tre olika val; Swish, kort eller internetbank. Jag har bara betalat med Swish så kan inte uttrycka mig om de andra betalsätten. Swish fungerar väldigt enkelt, även om det kan ta en liten stund innan hemsidan förstår att du betalt. Mottagaren för Swish är PostNord Sverige AB.

postnord sms
Hemsidan där du betalar importmoms och deklarationsavgift till PostNord.

När hemsidan har registrerat din betalning ändras texten lite för att du ska veta att betalningen har tagits emot av PostNord. Här kan du även skriva ut ett kvitto eller få det skickat till din e-post.

postnord sms
Hemsidan efter att du har genomfört betalning till PostNord.