Har du beställt Diamond Painting tavlor och tillbehör från Aliexpress och det du beställde är inte komplett eller rent av trasigt? Då kan du kontakta AliExpress och få hjälp att reda ut problemet. Du kan till och med få pengarna tillbaka. Här förklarar jag hur du går tillväga för att öppna en ”dispute” hos AliExpress.

Vad är en ”dispute”?

Dispute är det Engelska ordet för tvist. Vilket är det som du hamnar i när du inte tycker att det du fått uppfyller det som säljaren har informerat om.

Kontakta butiken först

Innan du kontaktar AliExpress är det alltid bra att kontakta butiken och försöka reda ut problemet. Om det är en bra butik kan de skicka ut nya saker till dig. Tänk dock på att du kommer att få betala moms och hanteringsavgift för detta paket, då det räknas som ett nytt. Jag saknade en väv i en beställning jag gjort och kontaktade då butiken. Dock så fram gick det ganska snart i konversationen att de inte förstod vad jag menade. Då öppnade jag en ”dispute” med AliExpress i stället och fick pengarna tillbaka.

Vad är kraven för att få pengarna tillbaka?

Då AliExpress erbjuder grundläggande köpeskydd (Basic Buyer Protection) så garanterar de att ditt paket ska komma fram i tid och som beskrivet. Är det något fel så har du rätt att få pengarna tillbaka. Det är dock några punkter du måste uppfylla för att omfattas av detta. Nedan listas vad dessa är.

  • Köpet har skett via AliExpress hemsida eller app.
  • Produkten du köpt är trasig eller inte stämmer överens med produktbeskrivningen.
  • Du har inte fått någon produkt av faktorer som du inte kan påverka (till exempel angivit fel leveransadress).
  • Ditt AliExpress konto har ett bra anseende.
  • Din produkt har skickats tillbaka av tullen (inte p.g.a. tullavgifter).

Hur gör man?

På hemsidan loggar du in med ditt konto och går sedan till ”orders”. Här kan du se mer information om din order under ”View Detail” och även kontakta säljaren genom att trycka på knappen ”Contact seller”. Vill du öppna en tvist så trycker du på ”open Dispute”.

dispute
Tryck på ”Open Dispute” för att öppna ett ärende med AliExpress om din vara.

När du tryckt på ”Open Dispute” får du upp ett formulär med frågor som du behöver besvara. Det första som du behöver ta ställning till är om du vill göra en ”Refund Only” eller en ”Return Goods”. ”Refund Only” innebär att du vill ha pengarna tillbaka. Du kan antingen begära alla pengar tillbaka men enbart om det är så att du inte har fått varan. Har du däremot fått varan men den är inte som beskrivet så kan du begära att få tillbaka en del av pengarna. ”Return Goods” väljer du om du vill skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Tänk dock på att du troligtvis kommer att behöva betala leveransavgifter för att skicka tillbaka det du köpt.

pengarna tillbaka
Du kan välja mellan ”Refund Only” eller ”Return Goods” när du öppnar en dispute hos AliExpress.

När du har gjort ditt val så behöver du svara på varför du vill få pengarna tillbaka. Det finns färdiga val att välja och du väljer det som är närmast anledningen till att du vill ha pengarna tillbaka. Du behöver även fylla i hur mycket pengar du vill ha tillbaka. Tänk på att enda gången du kan få hela summan tillbaka är om du inte fått någon produkt eller om du skickar tillbaka den du fått. Sedan behöver du även fylla i en detaljerad beskrivning på varför du vill ha pengarna tillbaka, samt bifoga bilder som bevis på det du skriver. När allt är i fyllt trycker du på ”Submit”.

dispute
Ange varför du vill få pengarna tillbaka eller returnera din vara.

Nu är det bara att vänta på ett svar. Om de går med på ditt förslag återkommer de och du behöver bara acceptera det. Du kan däremot få ett motbud från säljaren gällande summan du begärde tillbaka om det är så att de tycker du har begärt för mycket. Här har du valet att acceptera deras bud eller lägga ett motbud.

För min del gick det väldigt smidigt när jag begärde pengar tillbaka. Mitt problem var att jag fick enbart diamanterna och ingen väv. Jag fotade påsen med diamanter och skrev i beskrivningen att jag enbart fått diamanterna och ingen väv. Mängden pengar jag ville ha tillbaka var nästan hela beloppet och jag trodde inte att jag skulle få tillbaka det. Men det fick jag och det hamnade på mitt konto ganska snabbt. Återbetalningen sker nämligen på samma sätt som när du gjorde betalningen.

Vill du läsa mer om AliExpress refund val kan du göra det här (Obs på engelska): AliExpress refund.