Det är många som vill beställa Diamond Painting tavlor och tillbehör från AliExpress, men som inte riktigt vågar. De vågar inte för de undrar hur fungerar AliExpress. Här förklarar jag just detta så att du vågar ta steget själv.

Inte en butik

AliExpress är inte en enda stor butik som många tror. Utan AliExpress är en samlingssida med många olika säljare/butiker. Du kan tänka dig en marknad där olika säljare står vid egna bord. Du kan titta runt och se att vissa säljare har samma saker men till olika priser, så är det hos AliExpress. I liknelsen så kan du se AliExpress som marknaden, platsen där alla olika säljare är samlade. De olika borden med säljare är de olika säljare/butiker som finns hos AliExpress. På nedan bild kan du se ett resultat för när jag söker på Diamond Painting hos AliExpress, inringat ser du namnet på butikerna som dök upp. Lägg märke till att de är olika.

hur fungerar
Tre olika butiker som dykt upp när jag sökte på Diamond Painting hos AliExpress.

Skickar ej till Sverige

Att du möts av meddelanden som säger att varan inte skickas till Sverige är för att säljarna/butikerna väljer själva vilka länder de är villiga att skicka till. Säljarna/butikerna är utspridda över hela världen (flest finns i Kina) och ibland är det för mycket jobb för dem att skicka till vissa länder.

Sök funktionen

När du söker hos AliExpress så ska sidan känna av vilket land du befinner dig i och automatiskt välja det korrekta landet för leveranser. Om det av någon anledningen inte fungerar och du märker att flera butiker inte skickar till Sverige. Så kan du själv ställa in vilket land som ska vara valt. Det gör du genom att klicka på flaggan, se nedan bild. I rutan som öppnas väljer du sedan ”Sweden” under ”Ship to”. Här kan du även ändra språket på hemsidan samt vilken valuta som skall visas. Tänk på att om du ändrar språket så är det väldigt dåligt översatt. Vilket gör att det kan vara svårt att förstå vad de menar i produkttexterna.

Tryck på flaggan för att ändra vilket land varorna ska kunna skickas till.

Hitta en specifik butik

Har du hört att en specifik säljare/butik är bra så kan du gå till den och se enbart den säljarens/butikens sida. Om du inte har fått en länk direkt till säljaren/butiken så kan de vara lite svåra att hitta. Om du till exempel vill gå till Huacan Official Store så söker du på butikens namn i sökrutan. Detta fungerar både på deras hemsida och i appen. Medan du skriver kommer det upp en lista under sökrutan med förslag. Om den hittar butiken du söker efter kommer du se att högst upp i listan finns det ett resultat med orange text och en pil efter. Trycker du på detta resultat kommer du till butiken.

När en butik matchar det du söker på dyker den upp högst upp i listan med orange text.

Om du undrar vad butiken som du är inne i heter så kan du på hemsidan se namnet till vänster under sökrutan. Inne i appen så står namnet direkt under sökrutan.

Den övre delen av bilden visar var du hittar namnet på butiken inne i på hemsidan, den undre delen av bilden visar var du ser det i appen.

Sök i en specifik butik

När du väl är inne i en specifik butik kan du söka i enbart den butiken. I appen när du är inne på en butik så ändras sökrutan automatiskt till att söka i den aktuella butiken. Via hemsidan kan du söka i butiken på två sätt. Det ena är genom den stora sökrutan högst upp i mitten. Skriv i rutan vad du söker efter och tryck på knappen som säger ”in this store”. Det andra sättet är genom butikens egna sökruta. Om du tittar noga ser du en lite mindre sökruta bredvid butikens namn. Om du skriver något i den och trycker på förstoringsglaset så sker sökningen endast i den butik du är inne i.

På hemsidan kan du söka på två olika sätt i en butik. Dels via ”in this store” knappen och dels via butikens sökruta.

Samma paket

Om du köper varor från samma säljare/butik skickar de oftast allting i samma paket. Det är alltid smidigt att få allting i ett paket, men det är också bra ur ett momshanterings perspektiv. Eftersom de flesta butiker/säljare hos AliExpress håller till utanför Europa, så behöver vi i Sverige betala moms för varorna. Om ditt paket skickas med PostNord kommer de ta ut en avgift på 75 kr för att momshantera ditt paket. När du får alla varor i ett paket så får du endast betala en momshanteringsavgift. Får du däremot två paket så kommer du få betala momshanteringsavgift för varje paket. Så det blir betydligt billigare om du får allt i ett paket. Vill du läsa mer om momshanteringsavgiften kan du göra det här: Moms, tullavgifter & annat nyttigt vid utlandsköp.

OBS! Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar till AliExpress.