Om du saknar en färg till din Diamond Painting tavla så kan du använda en hemsida för att hitta närmaste ersättningsnyans. De som driver hemsidan jag tänker prata om här heter Thread-Bare och det som används för att hitta nyans är ett verktyg de kallar för ”Closest DMC Thread-Color Lookup Tool”. Vilket på svenska blir ungefär ”närmast DMC färgnummer för tråd uppslagnings verktyg”. Som namnet antyder är det gjort för DMC garnet men eftersom Diamond Painting använder DMC färgkoder så fungerar det lika bra till det.

Hur fungerar verktyget?

Det är webbaserat och det enda du behöver göra är att gå in här: Closest DMC Thread-Color Lookup Tool. När du väl är inne på hemsidan så kan du antingen klicka på färgen du vill se närmast färgförslag för eller så kan du skriva in numret själv.

nummer 1-35
Lista över alla DMC nummer du kan välja för att hitta liknande DMC nummer för.

Skriver du in numret själv så görs det under bilden med alla numren, i den ruta efter där det står ”Thread Code”. Du kan sedan välja en av sju olika algoritmer för att räkna ut närmsta färgen. Därefter visar den liknande färger. Den första färgen är den du valt och därefter kommer den som är mest likt. Därefter den andra mest likt ursprungsfärgen och så vidare. Som du kan se på nedan bild så är DMC nummer 3819 en ganska bra ersättare för DMC nummer 12.

Nummer 1-35
”Closest DMC Thread-Color Lookup Tool” ger förslag på liknande DMC färger.

Att tänka på

Det man ska tänka på när man använder detta verktyg är att färger visas olika beroende på vilken skärm du tittar på. Så nyanserna kan skilja sig från verkligheten. De skriver även att man ska tänka på att beroende på var på motivet man ska ersätta färger så kan man behöva tänka på om en nyans mörkare eller ljusare faktiskt fungerar. Det beror även på vilka andra färger som används runt omkring. Så man behöver tänka på hur helheten kommer att bli. En annan sak att tänka på är att det kan bli himla tokigt om du till exempel ersätter DMC nummer 12 med 3822 och du redan har DMC 3822 på tavlan. Så ha det i bakhuvudet när du letar efter en ersättningsfärg.