Du har säkert ofta hört folk säga att storleken på en Diamond Painting har betydelse för hur resultatet kommer att bli. Det är sant och man ska verkligen tänka på storleken när man beställer en Diamond Painting. Dock så behöver man även tänka på antal färger som finns på tavlan. Antalet färger har nämligen också betydelse för slutresultatet. Vill du läsa mitt inlägg om storlek kan du göra det här: storlek har betydelse för Diamond Painting.

Ingen skuggning eller färgskiftning

Om du har för få antal färger så kommer du till exempel inte få fram skuggning eller färgskiftningar. Så om du har beställt en stor tavla vars motiv har mycket skuggningar och färgskiftningar kommer det inte se bra ut med få färger. Detta är för att varje skiftning har en färg, och om det finns få färger att ta av kommer den använda den som är närmast. Vilket kan göra att om du har en bild med gråa skuggor så kanske de alla blir svarta i stället. Som du förstår kommer bilden inte vara sig lik med en svart klunga av diamanter i stället för de olika gråa nyanserna.

Räkna själv

Om du är osäker på hur många färger som bör finnas på tavlan kan du räkna själv hur många olika färger du ser på bilden av Diamond Painting tavlan. Då kan du se om antalet färger verkar stämma med det som står i beskrivningen. Detta gör att du kan få en uppskattning om hur många färger som behövs. Om du tittar på en tavla och tycker att du hittar 45 olika färger, men det står att den har 25 olika färger så skulle jag hoppa över den eller leta upp en som har fler färger.

Diamond Paintingen för nedan bild har mellan 30-45 olika färger beroende på storlek. Jag tycker det antalet färger låter helt rimligt. Om jag räknar själv så skulle jag säga att bakgrunden har två olika färger, Ior har ungefär 12 olika, Nalle Puh har 5 olika, Tiger har runt 5 olika och Nasse har också runt 5 olika. Lägger man ihop dessa så blir det 29. Vilket jag skulle lägga som en lägsta ribba då det med all säkerhet finns nyanser som jag inte ser.

antal färger
En bild på en Diamond Painting som ska ha 30-45 olika färger.

Ett exempel

Jag har ett program för att skapa egna korsstygnsmönster, och i det får man välja antal färger när man importerar en bild. Om jag importerar bilden på Nalle Puh och hans vänner och väljer att den har 45 olika färger blir resultatet enligt den vänstra bilden. Det ser riktigt bra ut i min mening, man kan tydligt se vad det föreställer. På den högra bilden har jag ställt ner antalet färger till 15, och man ser direkt att en hel del detaljer försvann.

antal färger
Två bilder omgjorda till korsstygnsmönster med olika antal färger.

Även om man fortfarande kan se vad det föreställer så är den lite udda. Nasse ser riktigt konstig ut, och det är svarta färger på Ior som inte skall vara där. Anledningen? Det finns inte någon nyans som är bättre lämpad och då tar programmet det som är närmast, vilket i detta fall blev svart. Detta är precis vad som händer på en Diamond Painting som inte har tillräckligt med olika färger.

Så när du beställer en tavla titta inte bara på hur stor den är utan även på antal färger som det står att den ska ha. På så sätt får du bästa resultat.