Om du har hållit på med Diamond Painting ett tag har du säkert lärt dig en hel del. Men när du började var du kanske inte lika säker på vad du egentligen höll på med? Gjorde du någon tabbe? Nedan listar jag 5 vanliga misstag som en Diamond Painting nybörjare gör. Kommentera nedan med vilka misstag du gjorde.

1. Ingen vax i pennan

Jag skulle tro att ett av de vanligare felen är att man inte har någon vax i pennan. Vilket gör att diamanterna inte går att få upp. ”Vad är det för fel på min penna?” tänker nog många i detta läge. Det är inget fel utan du måste fylla pennans udd med vax. Det är vaxet som gör att pennan får grepp på diamanterna.

2. För liten storlek

Att man beställer en Diamond painting i för liten storlek gör nog de flesta när de beställer sin första tavla. Det är ofta så att när man börjar med Diamond Painting vill man inte att tavlan ska vara för stort. Man vill först prova på hur det känns, och då gör många ofta misstaget att beställa en för liten storlek. Vilket gör att man knappt ser vad det är man gjort. Det bästa är att börja med en partial drill i stället.

3. Tar bort all skyddsplast

Det finns också de som drar bort all skyddsplast på en gång. Har du en liten tavla med partial drill går det kanske bra. Men har du en större tavla så finns risken att limmet blir fullt med smuts och fäst förmågan blir sämre. Vilket i sin tur gör att diamanterna lossnar från tavlan.

4. Märker inte med DMC-nummer

De påsar man får diamanterna i är (nästan alltid) märkta med DMC-nummer. Något som en som börjar med Diamond Painting kanske inte känner till. DMC-numren är samma för alla Diamond Painting tavlor, det kan dock skilja lite i nyans mellan olika färgbad. Men i princip så ska det innebära att om du har en tavla med DMC-nummer 310 så ska det vara svart oavsett vilken leverantör du använder. Att märka diamanterna efter DMC-nummer gör att man kan använda dem till alla sina projekt.

5. Låter bubblor i limmet vara kvar

Sist men inte minst av de 5 vanliga misstag som en DP nybörjare gör är att låta bubblor vara kvar i limmet. Om det finns bubblor i limmet så behöver man ta bort dem för att diamanterna inte skall resa sig. Jag visste inte om detta när jag började och en del av mina tidiga gjorda tavlor hade lite nivå skillnader. Nu har jag lärt mig att man kan göra hål i bubblorna med en kniv och på så sätt bli av med dem.